Ankara ve çevresinde yaban güvercinlerde helmint faunası
  1. Tez No: 80112
  2. Yazar: YUNUS GICIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BURGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Güvercin, Helmint, Yayılış
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
60 ÖZET Ankara ve Çevresinde Yaban Güvercinlerde Helmint Faunası Ankara ve çevresinde yaban güvercinlerde helmint faunasını ve diğer kanatlı hayvanlara enfeksiyon kaynağı olabilecek türleri tespit etmek için Eylül 1996 - Eylül 1997 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada 82 genç, 118 erişkin olmak üzere toplam 200 yaban güvercinin nekropsi ile organ sistem ve bölümleri incelenmiştir. Ayrıca dışkı muayenesi yapmak için direkt kloakadan dışkı alınmıştır. Nekropsi ve dışkı muayenesi yapılan hayvanların yaş (genç-erişkin), cinsiyet, tür, orijin ve klinik bulguları kaydedilmiştir. Nekropsi bulgularına göre güvercinlerde genel helmint enfeksiyon oranı %15 olurken, gençlerde bu oran % 8,53, erişkinlerde %19,49 olmuş, gruplar arasındaki farklılık istatistiki açıdan önemli (p< 0.05) bulunmuştur. Nekropside 1 trematod, 4 sestod ve 3 nematod olmak üzere toplam 8 helmint türü saptanmıştır. Bunlar Postharmostomum gallinum % 0,5, Raillietina echinobothrida % 6,5, R.bonini %1, R.georgiensis % 0,5, Hymenolepis sphenocephala % 4, CapHlaria columbae % 3,5, Ascaridia columbae % 2 ve Dispharynx nasuta % 0,5 olmuştur. Erişkinlerde 8 türün tamamı görülmüşken, gençlerde R.echinobothrida, C.columbae ve A.columbae olmak üzere 3 tür tespit edilmiştir. incelenen güvercinlerden 88 i dişi, 112 si erkek olup, dişilerde enfeksiyon oranı % 10,22, erkeklerde ise % 18,75 olmuş, gruplar arası farklılık istatistiki açıdan önemsiz (p> 0.05) bulunmuştur. Araştırma süresi içerisinde en yüksek enfeksiyon oranlarına sonbahar aylarında (%16,6-27,5), güvercinlerin orijinlerine bakılarak en yüksek enfeksiyon oranına ise Bakanlık semti (%33,33) ve Keçiören ilçesine bağlı Bağlum köyünde (%44,44) rastlanmıştır. Dışkı bakısı ile % 1,5 oranında enfeksiyon tespit edilmişken nekropsi ile bu oran % 15 olmuştur. Dışkı bakısı ile sadece A.columbae ve C.columbae enfeksiyonu tespit edilmişken, nekropsi ile 8 tür helmint tespit edilmiştir. Dışkı bakısı ile nekropsi bulguları arası enfeksiyon oranlarında görülen farklılık istatistiki açıdan önemli (p< 0.001) bulunmuştur. Ulaşılabilen literatürlere göre; bu çalışma ile R.georgiensis'e güvercinlerde dünya ve Türkiye'de ilk defa, H.sphenocaphala ve R.georgiensis'e kanatlılarda Türkiye'de ilk defa, P.gallinum ve D.nasuta'ya da güvercinlerde Türkiye'de ilk defa rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY Helmintic faunas in wild pigeons of Ankara and vicinity This study was carried out in wild pigeons of Ankara and vicinity to determine helmintic species which may cause infectious diseases from September, 1996 to September, 1997. Eightytwo young and 118 adult wild pigeons were necropsied and examined. Before necropsy, the fecal samples were taken directly from cloaca for fecal examination. The age (young or adult), sex, species, origin, and clinical symptoms of all these pigeons which were examined for fecal specimen and necropsied were recorded. According to the results of necropsies, general helmintic infection was found as 15 % in pigeons. This ratio was 8,53 % in youngs and was 19,49 % in adults. The statistical difference was significant among groups (p0,05) between female and male grups statistically. The ratio of infections was high ( 16,6-27,5 % ) in the months of fall. The pigeons which were caught in Bakanlık district and Bağlum village of Keçiören town showed high prevalences of infections as 33,3 % and 44,44 % respectively. The ratio of infections was 1,5 % in pigeons according to results of fecal examinations while it was 15 % according to the results of necropsies. Ascaridia columbae and C.columbae were identified by using fecal examination procedures while 8 species which are stated above were identified at necropsy.