Ankara ve çevresinde evcil ve yaban bıldırcınlarda helmint faunası
The Helmint fauna in domestic and wild quails in Ankara
  1. Tez No: 91080
  2. Yazar: FUNDA KALINBACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BURCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Bıldırcın, Helmint, Yayılış
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
50 ÖZET Ankara ve Çevresinde Evcil ve Yaban Bıldırcınlarda Helmint Faunası Bu çalışmada, Ankara ve çevresindeki bıldırcınların helmint faunasını tespit etmek amacıyla 300 evcil ve 65 yaban bıldırcını nekropsi ve dışkı muayenesi ile incelenmiştir. Nekropsi sonuçlarına göre; Evcil bıldırcınlarda helmint enfeksiyonuna rastlanmazken, yaban bıldırcınlarda enfeksiyona % 43,07 oranında rastlanmıştır. Enfeksiyonun 5 tür helmintten; Choanotaenia infundibulum ( % 27,69 ), Metroliasthes lucida ( % 9,23 ), Cyrnea colini ( % 7,69 ), Heterakis gallinarum ( % 6,15 ) ve Capillaria sp. ( % 3,07 ) kaynaklandığı tespit edilmiştir. Dışkı bakısında ise hem evcil hem de yaban bıldırcınlarda enfeksiyona rastlanmamıştır. Bakısı yapılan 65 yaban bıldırcınında 23 dişinin 9 u ( % 39,13 ), 42 erkeğin 19 u ( % 45,23 ) enfekte bulunmuştur. Bu oran istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. Bıldırcınların temin edildiği yerleşim yerlerinden en fazla enfeksiyona Gölbaşı ( % 100 ) ve Şabanözü ( % 75 ) ilçelerinde rastlanmış olup, enfeksiyonun en yoğun olduğu dönem Eylül - Ekim 1996 ( % 50-66,66 ) olmuştur. Bu çalışma ile Türkiye'de yaban bıldırcınlarda Cyrnea colini ve Capillaria sp.'ye ilk kez rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY The Helminth Fauna in Domestic and Wild Quails in Ankara In this study, 300 domestic and 65 wild quails were examined through necropsy and fecal examinations in order to determine the helminth fauna of the quails in Ankara and vicinity. According to the necropsy results no helminthic infection was found in domestic quails while 43,07 % of the wild quails were observed to be infected. The infections were due to 5 helminthic species which were Choanotaenia infundibulum ( 27,69 %), Metroliasthes luctda ( 9,23 % ), Cymea colini ( 7,69 % ), Heterakis gallinarum ( 6,15 % ) and Capillaria sp. ( 3,07 % ). In the fecal examination, neither the domestic nor the wild quails were found to be infected. Among the 65 wild quails, 9 of the 23 female quails (39,13 % ) and 19 of the 42 males ( 45,23 % ) were found to be infected. These results were statistically insignificant. Regarding the habitats of the quails, the highest infections rates were observed in Gölbaşı ( 100 % ) and Şabanözü ( 75 % ) towns. The infection rates were peak from September through October 1996 ( 50-66,66 % ). In this study, Cymea colini and Capillaria sp. were first time reported from wild quails in Turkey. Key Words : Ankara, Quail, Helminth, Prevalence