İş göremezlik ve destekten yoksun kalma tazminat hesabına ilişkin aktüeryal hesaplamalar ve değerlendirmeler
Actuarial calculations and evaluations regarding the incapacity and loss of support compensation account
  1. Tez No: 801132
  2. Yazar: BÜŞRA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN HAMURKAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İş göremezlik, Destekten yoksun kalma, Progresif rant yöntemi, Aktüeryal yöntem, Mortalite tabloları, Aktüeryal hesaplamalar, Aktüeryal değerlendirme, Incapacity, Loss Of Support, Progressive Rent Method, Actuarial Method, Mortality Tables, Actuarial Calculations, Actuarial Evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aktüerya ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
İş göremezlik ve destekten yoksun kalma tazminat hesabına ilişkin davalar, uzun bir süreç neticesinde sonuçlanmaktadır. Çünkü, dosyaların bilirkişilere tevdii edilmesiyle birlikte başlayan tazminat hesaplama aşamasında; bilirkişi raporları geç gelmekte olup bununla birlikte gelen raporlardaki miktarlar, kişinin zararını karşılamadığı gerekçesiyle ikinci bir bilirkişiye gönderilmektedir. Nitekim, aynı dosya için alınan bilirkişi raporları arasında miktar bakımından farklılıklar olduğu görülür. Bunun en temel nedeni, tazminat hesaplamalarında kullanılacak esaslara ilişkin görüş birliğinin olmamasıdır. Türk Hukuk Sisteminde, iş göremezlik ve destekten yoksun kalma tazminat hesaplamalarında; PMF1931 ve TRH2010 olmak üzere iki farklı mortalite tablosu ile farklı yaklaşım yöntemleri kullanılmaktadır. Bu durumda, aynı dava dosyası için yapılan hesaplamalarda farklı sonuçlar ortaya çıkmakta ve bu hesaplamalar doğrultusunda verilen kararlar sonucunda kişiler, her ne kadar uzun bir süreçten sonra haklarını elde ettiklerini düşünseler dahi hak kaybına uğramaktadır. Bu çalışmada, iş göremezlik ve destekten yoksun kalma tazminat hesabına ilişkin uygulamada kullanılan farklı mortalite tablolarının tazminat miktarlarına etkisi, örnek olaylar doğrultusunda yapılan aktüeryal hesaplamalar ve değerlendirmeler ile gösterilmekte olup tazminat hesaplamalarına ilişkin görüş birliği oluşmasına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The lawsuits concerning compensation for incapacity and loss of support are often resolved through a lengthy process. This is because the compensation calculation stage, which begins with the submission of files to experts, is delayed due to the late arrival of expert reports. Additionally, the amounts specified in the reports are sometimes considered insufficient to compensate for the individual's damages, which results in a second expert being sent for further evaluation. As a result, discrepancies in the calculated compensation amounts can be observed between different expert reports within the same file. The main reason for this discrepancy is the lack of consensus on the principles to be used in compensation calculations. In the Turkish legal system, two different mortality tables, PMF1931 and TRH2010, and different approach methods are used in calculating compensation for incapacity and loss of support. As a result, different outcomes can arise in the calculations performed for the same lawsuit, and individuals may suffer loss of rights as a result of the decisions made based on these calculations, despite finally obtaining their rightful compensation after a long process. This thesis aims to demonstrate the impact of different mortality tables used in compensation calculations for incapacity and loss of support through actuarial calculations and evaluations based on case studies. Proposed solutions to achieve consensus on compensation calculations are also presented.