Karakter eğitimi sürecinde din eğitiminin rolü
The role of religious education in the character education process
  1. Tez No: 801142
  2. Yazar: ZEYNEP BÜŞRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Character, Education, Character Education, Personality, Psychology, Religion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Küreselleşen dünyada bireyselleşmenin ön plana çıkması kişisel özelliklerin daha çok gündeme gelmesine sebep olmuştur. Toplum içerisinde kendini bilen, hoşgörülü, empati yapabilen, başkalarına karşı saygılı olan, ötekileştirmeden farklı fikirlere değer veren insanlara ihtiyaç artmaktadır. Bu manada karakter sahibi bireyler yetiştirmenin önemi her geçen gün daha net anlaşılmaktadır. Bu duruma bağlı olarak ülkelerin eğitim sistemlerinde karakter eğitimi planlı, bilinçli bir şekilde yerini almakta, ailede verilmeye başlanarak örgün öğretim sistemi içerisinde devam ettirilmektedir. İyi karakter, doğuştan kazanılan bir özellik olmayıp sosyal yaşam içerisinde insanların özelliklerini tanımaya çalışma, davranışlarla doğruları yapma iradesine dayalıdır. Sonradan kazanılmasından dolayı ahlaki değerlerle sıkı ilişkilidir. Zira karakter eğitimi ve programlarının amacı küçüklükten itibaren ahlaki değerleri olan, doğru şeyler yapan, üreten ve hayatın amacını anlayarak yaşayan bireyler yetiştirmektir. Toplumumuzun değişmesi, yozlaşmasıyla birlikte kaybını yaşadığımız değerlerimiz ve sosyal hayatta artan şiddet, baskı, hırsızlık, kadın cinayetleri gibi yıkıcı davranışlar çoğalmıştır. Bu tarz olumsuz tabloların önlenmesinin temel yolu karakter eğitiminden geçmektedir. Karakter eğitimi erdemli bireyler yetiştirerek yaşanılabilir bir toplum inşa etmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı, karakter kavramının ana hatlarıyla sınırlarını çizmek, söz konusu kavramın psikolojik ve dini açıdan özelliklerini belirlemek, karakter eğitiminin temel hususlarına işaret etmek ve bu eğitim sürecinin din eğitimi ile entegrasyonun mahiyet ve keyfiyetini ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi literatür taraması yöntemine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Veri kaynağı olarak ilgili kitaplar, araştırma dergileri, internet siteleri, makale, tez ve benzeri bilimsel kaynaklardan yararlanılmıştır. Elde edilen verilerin bütüncül bir tarzda ve sistematik olarak sunulmasına gayret edilmiş, gerekli görülen yerlerde analiz ve değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In an increasingly globalized world, individualization and personal characteristics have come to the fore. There is an increasing need for people who are self-aware, tolerant, empathetic, and respectful to others and who value different ideas without marginalizing them. In this sense, the importance of raising individuals with character is understood more clearly every day. In this context, character education takes place in a planned and conscious way in the education systems of various countries; it is starting to be offered first through the family and then continued within the formal education system. Good character is not an innate trait; it is based on the will to try to recognize people's characteristics in social life and to do the right things. Because it is acquired later in life, it is closely related to moral values. The purpose of character education and programs is to raise individuals who have moral values, do the right things, produce, and live by understanding the purpose of life. With the changes to and degeneration of our society, destructive behaviors—such as violence, oppression, theft, and femicides—have increased. The main way to prevent such negative outcomes is through character education. Character education aims to build a livable society by raising virtuous individuals. The aim of this study is to outline the boundaries of the concept of character, to determine the psychological and religious characteristics of the concept in question, to point out the basic issues of character education, and to reveal the nature of the integration of this education process with religious education. The research was carried out based on the literature review method of document analysis, one of the qualitative research methods. As a data source, books, research journals, websites, articles, theses and similar scientific resources were used.Great Efforts have been made to present the obtained data in a holistic and systematic manner. Analyzes and evaluations have been made in the parts deemed necessary.