Depresyon algısı yüksek gönüllülere uygulanan bilişsel davranışçı terapinin (BDT) ve çözüm odaklı terapinin karşılaştırılması
Comparison of cognitive behavioral therapy (CBT) and solution focused therapy applied to volunteers with high sensitivity to depression
- Tez No: 801163
- Danışmanlar: PROF. DR. DEVRAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Depresyon sıkıntı, keder ve geçmişteki yaşanmış olumsuz durumları bünyesinde barındıran bir bunalım halidir. Sıkıntı, keder gibi duygudurum bozuklukları insanların hayatında sıklıkla tekrarlanmaktadır. Depresyon insanların yaşam alanını olumsuz etkilemektedir. Depresyonun ortaya çıkmasında birçok sebep bulunmaktadır. Bu nedenle depresyonun tedavisi oldukça karmaşık ve önemli bir konudur. Bu araştırmada, gönüllü bireylerin depresyon düzeylerine çalışma durumu, çocuğa sahip olma durumu, kronik rahatsızlığı sahip olma durumu, bakmakla yükümlü olunan bireye (çocuk dışında) sahip olma durumu, daha önce psikolojik destek alma durumu, gelir düzeyi, medeni durumu, eğitim durumu ve yaş gibi değişkenlerin etkisi belirlenmiş ve uygulanan her iki terapi yönteminden (çözüm odaklı terapi yöntemi, bilişsel davranışçı terapi yöntemi) hangisinin daha başarılı olduğu araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-55 yaş aralığındaki gönüllü bireyler oluşturmuştur. Çalışmada toplam 24 gönüllü bireyden veri toplanmıştır. Bireyler iki gruba ayrılmıştır ve bir gruba çözüm odaklı terapi yöntemi diğer gruba ise bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada Veri Toplama Aracı olarak“Beck Depresyon Ölçeği”ve ''Demografik Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Anket form verileri SPSS 22.0 veri analiz programına aktarılarak gerekli analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre her iki terapi yönteminin de (ÇOT ve BDT) depresyon skorlarını azalttığı elde edilmiştir. Ancak ÇOT yönteminin BDT yöntemine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Analiz sonuçları incelendiğinde depresyon algısına değişkenlerin etkili olduğu gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
Depression is a state of crisis that involves hardship, sorrow and past negative experiences. Feelings such as hardship and sorrow occur repetatively in human lives. Depression negatively affects human lives. Many things lead to depression. As a result, treating depression is very important and complex. In this study, effects of variables such as work, having children, marital status, age, chronic diseases, having others to take care of, education and income on depressions of volunteers were identified and observation was made to see which of the two methods of therapy (solution focused therapy and cognitive behavioral therapy) was more successful. Sampling of the study consisted of volunteers aged 18 to 55. 24 volunteers participated in the study. Volunteers were divided into two groups and solution focused therapy was applied to one and cognitive behavioral therapy was applied to the other. (Beck Depression Scale) and (Demografik Information Form) were used as (Data Collection Tool) in the study. Collected data was fed into SPSS 22.0 data analyses program and the necessary analyses were made. Study findings show that both methods of treatment (SFT and CBT) decrease depression levels. However, SFT method was found to be more effective than CBT method. Review of the analyses also showed that variables affected the concept of depression on the volunteers.