Bireysel ve takım sporları antrenörlerinin algılanan stres durumlarının araştırılması (Van ili örneği)
Investigation of perceived stress states of individual and team sports coaches (Van province)
- Tez No: 801222
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: stres algısı, antrenör, spor, stress perception, trainer, sport
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada bireysel ve takım sporları antrenörlerinin algılanan stres durumlarının araştırılması hedeflenmiştir. Tarama modeli ile yapılan araştırmaya, 2022 yılında Van ilinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile özel kulüplerde aktif olarak antrenörlük yapan bireyler katılmıştır. Çalışmada Cohen ve ark. (1983) tarafından geliştirilen Eskin ve ark. (2013) tarafından Türkçe'ye uyarlanan geçerlik ve güvenirliği yapılmış algılanan stres ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya 69 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplam 224 antrenör katılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Verilerin normallik düzeyi Kolmogrov-Simirnov testi ile değerlendirilmiştir. Veriler normal bir dağılım göstermediğinden iki düzeyli değişken karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında ise Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır. Çalışmada anlamlılık düzeyi p0,05). Düzenli olarak spor yapma durumu ile stres toplam ve alt boyut puanlarında anlamlı farklılık bulunmaktadır (p0,05). Sonuç olarak antrenörlerin algılanan stres durumları birçok sosyodemografik özellikten etkilenmektedir. Antrenörlerin stres algılarının azaltılmasına yönelik yapılacak eğitim programlarının antrenörlerin algılanan stres ve başarı durumlarına olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the“perceived stress situations”of individual and team sports coaches. Individuals who are actively coaching in private clubs with the Provincial Directorate of Youth and Sports in Van province in 2022 participated in the research conducted with the Screening Model. In this study, valid and reliable“perceived stres meter”, which was developed by Cohen and adapted into Turkish by Eskin and Ark. (2013) was used. A total of 224 trainers, 69 women and 155 men, participated in the study. The SPSS package program was used in the analysis of the data obtained from the study. The level of normality of the data was evaluated with the Kolmogrov-Smirnov test. Since the data does not show a normal distribution, the Mann Whitney U test was used in two-level variable comparison and Kruskall-Wallis H test was used in comparing more than two groups. The level of significance in the study is assumed to be p0.05). There is a significant difference between regular exercise and stress in total and sub-dimension scores (p0.05). As a result, the perceived stress of coaches is affected by many sociodemographic characteristics. It is thought that the training programs to be carried out to reduce the stress perception of the trainers will contribute positively to the perceived stress and success of the trainers.