Periferik lenfadenopati nedeni ile başvuran ve tanısal biyopsi yapılan hastaların geriye dönük olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients who presented with peripheral lymphadenopathy and underwent diagnostic biopsy
- Tez No: 801254
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İBRAHİM KARTAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Child Health, Lymphadenopathy, Biopsy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş-Amaç: Lenfadenopati, enflamatuar veya neoplastik hücrelerin lenf düğümlerini istila ederek boyut ve yapılarını değiştirmelerine neden olan bir durumdur. Biz çalışmamızda, 0-18 yaş arası çocuklarda periferik lenfadenopati nedeni ile izlenen ve tedavi edilen hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulgularını, görüntüleme sonuçlarını ve biyopsi sonuçlarını geriye dönük olarak değerlendirdik. Hasta-Yöntem: 01.01.2015 – 31.12.2020 tarihleri arasında OMÜ Pediatrik Onkoloji, Pediatrik Hematoloji, Kulak Burun Boğaz polikliniklerine periferik lenfadenopati nedeni ile başvuran 2339 hastadan tanısal biyopsi yapılan 126 hastanın tamamının dosyaları geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışmaya aynı kurumun 27/04/2023 tarih ve2023/95 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Bulgular: Yapılan bu çalışmaya toplamda 2339 hasta dahil edilmiştir. 126 hastaya ise tanısal biyopsi yapılmıştır. Olguların %36,3'ü (n=850) kız, %63,7'si (n=1489) erkek idi. Hastaların yaş ortalaması 93,6857,42 (min=1, max=220) ay saptanmıştır. 126 olgudan %66,7'sinde benign nedenler, %33,3'ünde malign nedenler saptanmıştır. Malign hastalık değerlendirme alan olgularda yaş ortalaması 143,30 ay idi. Benign hastalık kaydı alan olgularda yaş ortalaması 107,25 ay idi. Tanı yaşı yönünden büyük çocuklarda malign hastalık gelişme oranı daha yüksektir ve görülen fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,002) Benign grubu en sık neden reaktif lenf nodu (%58,75), malign grubu en sık neden lenfoma (%65) idi. Lenfadenopatinin yaygınlığı açısından değerlendirildiğinde olguların %65,9'unda lokal, %34,1'inde yaygın lenfadenopati vardı. Laboratuvar parametreleri değerlendirildiğinde, lökositoz (p=0,006) ve sedimentasyon yüksekliği (p=0,003) malignite olanlarda istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Muayene bulguları yönünden splenomegali (p=0,027), dispne (p=0,042) malign olgularda daha fazla tespit edilmiştir, bu fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Lenfadenopati yerleşim yeri malign potansiyel taşıma ihtimali olan olgulara yapılan biyopsi, malignite olanlarda istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p:0,001). Biyopsi zamanı yönünden, kliniğe başvurduktan 1-2 hafta içinde biyopsi olanlar, malignite olanlarda istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır (p=0,002). Sonuç: Çalışmamız biyopsi yapılan malign hastalık tesbit edilen hastalarda bilinen risk faktörlerinin bazılarını (Lökosit yüksekliği, sedimentasyon yüksekliği, dispne, splenomegali) doğrulamaktadır. Periferik lenfadenopati belirtisi olan hastaların durumu, öykü ve fizik muayene ile dikkatlice incelenmelidir. Eğer ciddi bir durum belirtisi ise, etiyolojiyi belirlemek adına gecikmeden non-invaziv testler seçilmelidir. Tanı konulamıyorsa, lenf bezi biyopsisi yapılmalıdır. Çocuklarda periferik lenfadenopatinin ciddi bir durumun belirtisi olabileceği ihtimali, her pediatrist tarafından göz önünde tutulmalıdır. Anahtar Kelimeler; Çocuk Sağlığı, Lenfadenopati, Biyopsi,
Özet (Çeviri)
Introductıon-Purpose: Lymphadenopathy is a condition in which inflammatory or neoplastic cells invade lymph nodes, altering their size and structure. In our study, we retrospectively evaluated the demographic, clinical and laboratory findings, imaging results, and biopsy outcomes of patients aged 0-18 who were monitored and treated due to peripheral lymphadenopathy. Patient-Method: The files of all 126 patients who underwent diagnostic biopsy among the 2339 patients who applied to the OMU Pediatric Oncology, Pediatric Hematology, Ear Nose Throat outpatient clinics due to peripheral lymphadenopathy between 01.01.2015 – 31.12.2020 were evaluated retrospectively. The study was initiated after obtaining the ethical committee approval numbered 2023/95 dated 27/04/2023 from the same institution. Results: A total of 2339 patients were included in this study. Diagnostic biopsy was performed on 126 patients. Of the cases, 36.3% (n=850) were female, and 63.7% (n=1489) were male. The average age of the patients was determined to be 93.68±57.42 months (min=1, max=220). In 66.7% of the 126 cases, benign causes were found, and in 33.3%, malignant causes were determined. The average age in cases evaluated for malignant disease was 143.30 months. The average age in cases with benign disease record was 107.25 months. The incidence of malignant disease development is higher in older children, and the observed difference was statistically significant (p=0.002). The most common cause in the benign group was reactive lymph nodes (58.75%), and in the malignant group, it was lymphoma (65%). When the prevalence of lymphadenopathy was evaluated, 65.9% of the cases had local lymphadenopathy, and 34.1% had widespread lymphadenopathy. When laboratory parameters were evaluated, leukocytosis (p=0.006) and high sedimentation rate (p=0.003) were found to be statistically significant in those with malignancy. Splenomegaly (p=0.027), dyspnea (p=0.042) were detected more in malignant cases, and this difference was statistically significant. Biopsy performed on cases with potential malignancy based on lymphadenopathy location was found statistically significant in malignancies (p:0.001). Regarding the timing of biopsy, those who had a biopsy within 1-2 weeks after applying to the clinic were statistically significant in malignancies (p=0.002). Conclusion: Our study confirms some known risk factors (high leukocyte, high sedimentation rate, dyspnea, splenomegaly) in patients where malignant disease was detected by biopsy. The condition of patients with peripheral lymphadenopathy symptoms should be carefully examined with history and physical examination. If there are signs of a serious condition, non-invasive tests should be selected promptly to determine the etiology. If a diagnosis cannot be made, lymph node biopsy should be performed. The possibility that peripheral lymphadenopathy in children may be a sign of a serious condition should be kept in mind by every pediatrician.