Kapalı ahırda bağlı ve serbest dolaşım sistemlerinin Holştayn erkek danalarda besi performansı ve karkas özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 80133
- Danışmanlar: PROF. DR. RAFET ARPACIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bağlı ahır, besi performansı, erkek dana, serbest dolaşım, karkas özellikleri, Barn, carcass characteristics, fattening, loose housing, tied up, young bull
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
47 ÖZET Kapalı Ahırda Bağlı ve Serbest Dolaşım Sistemlerinin Holştayn Erkek Danalarda Besi Performansı ve Karkas Özellikleri Üzerine Etkisi. Bu araştırmada, kapalı ahırda bağlı ve serbest dolaşım sistemlerinin Holştayn erkek danalarda günlük canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Besi başı ağırlıkları ortalama 167 kg olan yaklaşık 6 aylık yaştaki 24 baş Holştayn erkek dana iki gruba ayrılmışlardır. Bu iki gruptan biri bağlı olarak tutulurken, diğeri yine aynı ahır içerisinde hayvan başına 5 m2 yer düşecek şekilde serbest olarak tutulmuştur. Deneme süresince her iki gruba da aynı rasyon (kesif yem + saman 9:1 oranında) ad libitum olarak verilmiştir. Araştırma 238 gün sürmüştür. Toplam besi süresince, günlük ortalama canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı kapalı bağlı grupta sırasıyla; 1094 g, 7.48 kg ve 6.83 kg, kapalı serbest grupta 1079 g, 7.55 kg ve 6.99 kg olarak bulunmuştur. Bu üç özellik bakımından gruplar arası farklar istatistiki yönden önemsiz çıkmıştır. Yaklaşık 440 kg canlı ağırlıkta kesilen hayvanların soğuk karkas randımanı kapalı bağlı ve kapalı serbest grupta sırasıyla % 56.45 ve 56.87, soğuk karkasta toplam et oram % 72. 39 ve 72.83, kemik oram % 16.2 ve 16.0, yağ oranı % 7.9 ve 7.2, pelvis boşluğu yağlan 3.50 ve 3.32 kg, MLD kesit alanları ise 87.16 ve 85.48 cm2 olarak belirlenmiştir. Kesim ve karkas özellikleri bağlı ve serbest dolaşım sistemlerinden etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY Effects of Tied Up and Loose Housing Systems on Fattening Performance and Carcass Charecteristics of Holstein Young Bulls. This trial was carried out to determine the effects of tied up and loose housing systems on fattening, carcass Charecteristics in Holstein Young Bulls. Holstein Young Bulls that received 24 heads at an average age of 6 months were allocated in to two groups and kept in tied stalls 110 cm wide or in loose housing with deep bedding. The loose housing had 12 animals with a floor space of 5 m2 per animal. Groups were fed same ration (concentrates and straw 9:1 ratio) ad libitum. The experiment lasted 238 days. Average daily weight gain, feed consumption and feed conversion ratio were found in tied housing group, 1094 g, 7.48 kg and 6.83, in loose housing group, 1079 g, 7.55 kg and 6.99 kg respectively. The differences between groups were found insignificant. The animals were slaughtered at an average 440 kg. The following mean values were found for dressing percentage of cold carcasses in the groups respectively, % 56.87 and 56.45, in cold carcasses total meat ratio % 72.39 and 72.83, bone ratio % 16.2 and 16.0, fat ratio % 7.9 and 7.2, kidney and pelvis cavity fat 3.50 and 3.32 kg, MLD area 87.16 and 85.48 cm2. Fattening and carcass characteristics were not effected significantly by housing systems.