Term aga yenidoğanlarda fetal malnütrisyonun plazma omentin-1 düzeyine olan etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 801321
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fetal malnutrisyon, Omentin-1, ponderal indeks, Fetal malnutrition, omentin-1, ponderal index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Fetal yağ ve kas dokularının glukoz alımında insülin önemli bir rol oynar. Omentinin insülin duyarlılığını artırıcı etkisi, fetal büyümeyi teşvik edici bir etkiye de sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışmada fetal malnutrisyonlu yenidoğanların kordon kan plazmasında omentin-1 düzeylerinin belirlenmesi ve omentinin bu bebeklerdeki tanısal kullanımı için ön bilgi elde edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; 37-42 gebelik haftaları arasında term, tekiz gebeliklerden normal spontan doğumla canlı doğan, konjenital anomalisi ve ciddi perinatal hastalığı olmayan yenidoğanlar üzerinde yürütüldü. Doğum ağırlıkları ve uzunlukları doğumda kaydedildi ve ponderal indeks skorları hesaplandı. Fetal malnutrisyon için ponderal indeks 0.05) Ancak, fetal malnütrisyonlu bebeklerde hane halkı sayısı fetal malnütrisyon görülmeyen bebeklere göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Sonuç: Çalışmamızda fetal malnütrisyon ve Omentin-1 seviyesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Daha geniş örneklem sayıları ile yapılan ileri çalışmaların yapılması, bu konuda farklı sonuçların elde edilmesine veya bulguların teyit edilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Insulin plays an important role in the uptake of glucose by fetal fat and muscle tissues. Due to its insulin-sensitizing effect, Omentin-1 is believed to have a stimulating effect on fetal growth. This study aimed to determine the levels of omentin-1 in the cord blood plasma of newborns with fetal malnutrition and obtain preliminary information on the diagnostic use of omentin in these infants. Materials and Methods: This study was conducted on term, singleton pregnancies between 37-42 weeks of gestation, with live births through normal spontaneous delivery, and without any congenital anomalies or severe perinatal diseases. Birth weights and lengths were recorded at delivery, and ponderal index scores were calculated. Ponderal index 0.05). However, the number of household members was significantly lower in infants with fetal malnutrition compared to those without fetal malnutrition. Conclusion: In our study, no significant relationship was found between fetal malnutrition and Omentin-1 levels. Conducting further studies with larger sample sizes may help obtain different results or confirm the findings in this regard.