Ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi kuvvet ve enerji ünitesinin kavram karikatürleri ile öğretiminin öğrencilerin kavramsal anlama seviyelerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of teaching the force and energy unit of secondary school 7th grade science with concept cartoons on students' conceptual understanding and academic achievements
- Tez No: 801367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ERYILMAZ MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Karikatürü, Kavramsal Anlama, Akademik Başarı, Kavram, Concept Cartoon, Concept Learning, Academic Succes, Concept
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde hızlı artan bilgiler ile eğitim anlayışında değişiklikler yaşanmıştır. Artık öğrenciler öğretim süreçlerine aktif katılmakta, olayları sorgulamakta ve bilgileri yapılandırabilmektedirler. Bu özellikleri edinebilmede fen bilimleri eğitiminin önemi büyüktür. Fen öğretiminde kullanılan tekniklerden biri de kavram karikatürleridir. Bu çalışmada; ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi kuvvet ve enerji ünitesinin kavram karikatürleri ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına ve kavramsal anlama seviyelerine etkisini belirlemek amaçlanmışır. Bu araştırmanın örneklemini Konya ili Cihanbeyli ilçesindeki bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 7. sınıf öğrencilerinden 20 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel araştırma modelinden, kontrol gruplu öntest, sontest deseni kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kınık Topalsan (2015)'ın hazırlamış olduğu“Kuvvet ve Hareket Akademik Başarı Testi”ve“Kuvvet ve Hareket Konusu Kavram Testi”kullanılmıştır. Çalışmaya başlanmadan önce öğrencilere başarı testi ve kavram testi öntest olarak uygulanarak öğrencilerin ön bilgileri ve kavramlar konusundaki düzeyleri ortaya koyulmuştur. Kontrol grubuna fen bilimleri öğretim programına göre, deney grubuna ise öğretim programı kavram karikatürleri ile desteklenerek 5 (beş) haftalık bir öğretim uygulanmıştır. Beş hafta süren öğretim bittikten sonra öğretim öncesinde uygulanan testler sontest olarak tekrar öğrencilere uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizi sonucunda kontrol ve deney grubunun hem akademik başarı puanları hem de kavram testi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Çalışmada“Kuvvet ve Enerji”konusu öğretilirken kavram karikatürlerinin kullanımının fen bilimleri öğretim programına göre işlenen derslerde akademik başarıyı daha fazla arttırdığı ve öğrencilerin kavramsal anlama seviyelerine pozitif yönde etki yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with sharply developing information, there have been changes in the understanding of education. Now, students can actively participate in teaching processes, querstionfacts and constitute information. Science education is of great importance in acquiring these features. One of the techniques used in science education is concept cartoons. In this study; it is aimed to determine the effect of teaching the force and energy unit of secondary school 7th grade science lesson with concept cartoons on students' academic achievement and concept learning. The sample of this research consist of 20 7th grade students studying at a state secondary school in Konya province Cihanbeyli district. In the study, a control group pretest posttest design from the quasi experimental research model, which is one of the quantitative research methods, was used. Easily accessible sampling method was used in sample selection.“Force and Motion Academic Achievement Test”and“Force and Motion Subject Concept Test”prepared by Kınık Topalsan (2015) were used as data collection tools. Before starting the study, students' pre-knowledge and levels of concepts were revealed by applying the achievement test and the concept test as a pretest. The control group was given a 5 (five) week education according to the science curriculum and the experimental group was given a 5 (five) week education by supporting the curriculum with concept cartoons. After the end of the five-week teaching, the tests applied before the teaching were applied to the students again as a post-test. As a results of the analysis of the data obtained from the study, statistically significant results were found between both the academic achievement scores and the comprehension test scores of the control and experimental groups. In the study, it was concluded that the use of concept cartoons while teaching the subject of“Force and Energy”increased academic success more in the courses taught according to the science curriculum and had a positive effect on students' concept learning.