Ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersi hücre ve bölünmeler ünitesinin kavram haritası ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effect of teaching cell and segmentation unit for the 7th grade in science course with concept cartoons on their academic success
- Tez No: 801368
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Haritası, Hücre ve Bölünmeler, Tutum, Akademik Başarı, Concept Map, Cells and Divisions, Attitude, Academic Success
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Fen eğitimi, öğrencilerin çevrelerini anlamalarını, bilimsel yöntemleri öğrenmelerini ve bunlardan yararlanmalarını öğretmek içindir. Etkili bir öğrenme için fen derslerinde, eski ve yeni bilgileri ilişkilendirecek öğretim yöntemleri seçilmelidir. Bu yöntemlerden olan kavram haritaları, eski ve yeni bilgileri ilişkilendirip bilgiyi anlamlı hale getirerek bilgilerin zihinde kalıcı olmasını sağlar. Bu araştırma, ortaokul 7. sınıf fen bilimleri dersinde“Hücre ve Bölünmeler”ünitesinin kavram haritaları ile işlenmesinin öğrenci akademik başarılarına etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini Konya ili Cihanbeyli ilçesinde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 30 kişilik 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel araştırma modelinin, kontrol gruplu ön-test ve son-test deseni kullanılmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma nicel bir çalışma olup nitel verilerle desteklenmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak Keçeci ve Kırbağ-Zengin (2015)'in hazırlamış olduğu“Fen Bilimleri Dersi Tutum Testi”ile Coşkun (2019)'un hazırlamış olduğu“Hücre ve Bölünmeler Başarı Testi”nitel veri toplama aracı olarak ise araştırmacının geliştirdiği“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Öğrencilerin fen bilimlerine karşı tutumlarını belirlemek için çalışma gruplarına fen bilimleri tutum ölçeği uygulanmıştır. Analizlere göre, kontrol ve deney gruplarının fen tutumlarında fark bulunmamıştır. Bir sonraki aşamada, çalışma gruplarına eğitime başlamadan önce ön-test olarak“Hücre ve Bölünmeleri Başarı Testi”uygulanmıştır. Beş hafta süren uygulamada; kontrol grubuna öğretmen tarafından düz anlatım yöntemiyle, deney grubuna ise kavram haritalarıyla ders işlenmiştir. Uygulama sonrası analiz sonuçlarında, kontrol ve deney grubunun ön-test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, son-test akademik başarı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Öğrencilerle yapılan görüşmelerde kavram haritalarının öğrenmelerine katkıda bulunduğu ortaya konulmuştur. Sonuçta, kavram haritaları yönteminin fen bilimleri öğretim programına göre akademik başarıyı daha fazla artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Science education is to teach students to understand their environment, learn scientific methods and benefit from them. For an effective learning, in science lessons, teaching methods that will associate old and new knowledge should be chasen. Concept maps that are one of these methods provide the information to be permanent in the mind connecting old and new information and making information meaningful. This research aimed to determine the effect of teaching the“Cell and Divisions”unit in secondary school 7 th grade science course on the academic achievement of students. The sample of the research consists of 30 7th grade students studying in a state secondary school in Cihanbeyli districh of Konya, in the research. pre-test and post-test design with the control group of the quasi experimental research model, wich is one of the quantitive research methods was used. In the sample selection, the easily accessible sampling method was used. The study is a quantitative study and supported by qualitative data.“Science Attitude Test”prepared by Keçeci and Kırbağ-Zengin (2015) and“Cell and Divisions Achievement Test”prepared by Coşkun (2019) were used as data collection tools. Science attitude scale was applied to study groups to determine students attitudes towars science. According to the analysis, no difference was found in the science attitudes of the control and experimental groups. In the next stage, the“Cell and Divisions Achievement Test”was applied to the study groups as a pre-test before starting the training. In the application lasting five weeks; the lesson was tought by the teacher in the control group according to science curriculum and in the experimental group with concept maps. In the post-application analysis results, there was no statistically significant difference between the pre-test results of the control and experimental groups, but statistically significant results were found between the post-test academic achievements scores. In the interviews with the students, it was revealed that concept maps contributed to their learning. As a result, it was concuded that concept maps increase academic achievement more than science curriculum.