The effect of perfectional attitudes and cognitive flexibility levels of emerging adults on their decision-making strategies
Beliren yetişkinlerde mükemmeliyetçi tutum ve bilişsel esneklik düzeylerinin karar verme stratejilerine etkisi
  1. Tez No: 801421
  2. Yazar: GÜLTEN GİZEM ÖZBAHÇECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ŞEHRİBAN ÖZABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Mükemmeliyetçilik, Bilişsel Esneklik, Karar Verme Stratejileri, Emerging Adulthood, Perfectionism, Cognitive Flexibility, Decision Making Strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, beliren yetişkinlerin mükemmeliyetçilik, bilişsel esneklik düzeylerinin karar verme stratejileri etkisini incelemektir. Araştırmanın katılımcıları 18-30 yaş aralığındaki 133 erkek ve 250 kadın yetişkinlerden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri ve Melbourne Karar Verme Stratetijleri I-II ve araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Beliren yetişkinlerin cinsiyet, eğitim düzeyi ve yerleşim yeri değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için bağımsız t-testi, ikiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca Pearson Korelasyon Analizi, araştırma değişkenleri arasındaki ilişkileri belirlemek için; ana değişkenlerin yordayıcı rollerini belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Değişkenler arasındaki farkı görmek için post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, mükemmeliyetçiliğin cinsiyete ve yaşadıkları göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Mükemmeliyetçiliğin eğitim durumuna göre katılımcılar arasında anlamlı bir fark bulanamamıştır. Bilişsel esnekliğin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Katılımcılar arasında bilişsel esnekliğin yaşadığı yer ve eğitim durumuna göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Karar verme stratejilerinin cinsiyete ve yaşanılan yere göre anlamlı fark gösterdiği tespit edilmiştir. Karar verme stratejisinin eğitim durumuna göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Çok Boyutlu Mükemmeliyetçi Tutum Ölçeği alt boyutları puanları ile Bilişsel Esnekliğin alt boyutlarında alt boyut puanları arasında Melbourne Karar Verme Stratejileri Ölçeği I-II pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Beliren yetişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ve bilişsel esneklik düzeylerinin dikkatli karar verme stili üzerinde anlamlı bir pozitif etkisinin olduğu görülmektedir. Beliren yetişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ve bilişsel esneklik düzeylerinin Kaçıngan karar verme stili üzerindeki anlamlı bir negatif etkisinin olduğu görülmektedir. Beliren yetişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ve bilişsel esneklik düzeylerinin erteleyici karar verme stili üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Beliren yetişkinlerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ve bilişsel esneklik düzeylerinin Panik karar verme stili üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the effect of perfectionism and cognitive flexibility levels of emerging adults on decision making strategies. The participants of the study consisted of 133 male and 250 female adults aged 18-30 years. Research data were collected through the Multidimensional Perfectionism Scale, the Cognitive Flexibility Inventory, and the Melbourne Decision-Making Strategies I-II and the Personal Information Form prepared by the researcher. Independent t-test was used to determine whether the emerging adults showed a significant difference according to the variables of gender, education level and place of residence, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used when comparing more than two independent groups, In addition, Pearson Correlation Analysis to determined correlations between research variables; Multiple Regression Analysis was performed to determine the predictive roles of the main variables. The post Hoc test was used to see the difference between the variables. According to the research findings, it has been determined that perfectionism differs significantly according to gender and experiences. There was no significant difference between the participants according to the education level of perfectionism. It has been determined that cognitive flexibility differs significantly according to gender. There was no significant difference in cognitive flexibility among the participants according to the place of residence and education level. It has been determined that decision-making strategies differ significantly according to gender and place of residence. No significant difference was found in the decision-making strategy according to the education level. It was seen that there is a positive and significant relationship between the scores of the Multidimensional Perfectionist Attitude Scale sub-dimensions and the sub-dimension scores of the sub-dimensions of the Melbourne Decision-Making Strategies Scale I-II. It is seen that the perfectionism levels and cognitive flexibility levels of emerging adults had a significant positive effect on their careful decision-making style. It was seen that the perfectionism levels and cognitive flexibility levels of emerging adults have a significant negative effect on the Avoidant decision-making style. It was seen that the perfectionism levels and cognitive flexibility levels of emerging adults had a significant effect on the procrastinating decision-making style. It was seen that the perfectionism levels and cognitive flexibility levels of emerging adults have a significant effect on the panic decision-making style.