Uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin aşırı iletişim yükü düzeylerinin incelenmesi
Examining the communication overload levels of primary school teachers in the distance education process
  1. Tez No: 801496
  2. Yazar: GİZEM ÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEVDET ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Uzaktan Eğitim, Sınıf Öğretmeni, Aşırı İletişim Yükü, COVID-19, distance learning, classroom teachers, communication overload
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin algıladıkları“aşırı iletişim yükü'' düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bir diğer amacı ise araştırma sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin algıladığı aşırı iletişim yükü düzeyleri ile cinsiyet, kurum türü, sınıf mevcudu, sınıf kademesi gibi çeşitli değişkenleri arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilmiş olup nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışma, Kâğıthane ilçesi ile sınırlı olup çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile devlet ve özel ilkokullarında çalışan 181 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Yapılan çalışmada Dilekçi ve Limon'un (2021) Türkçeye çevirip uyarladığı aşırı iletişim yükü ölçeği kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu kısmında demografik sorulardan cinsiyet, mesleki kıdem, kurum türü, sınıf mevcudu, sınıf kademesi değişkenleri ile sınıf öğretmenlerinin algıladıkları aşırı iletişim yükü düzeyi arasında istatistiksel olarak bir farklılık olup olmadığı saptanmıştır. Araştırmada SPSS IBM Statistics21 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız değişken ve iki alt boyutu olan cinsiyet ve kurum türü değişkenleri için bağımsız gruplar t testi, bağımsız değişken ve ikiden fazla alt boyutu olan mesleki kıdem, sınıf mevcudu ve sınıf kademesi değişkenleri için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; Uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin algıladıkları aşırı iletişim yükü, 3,49 ortalama ile ”ara sıra" düzeyindedir. Bağımsız değişken olarak belirlenen cinsiyet, kurum türü, sınıf mevcudu, sınıf kademesi sınıf öğretmenlerinin algıladıkları aşırı iletişim yükü düzeyiyle arasında genel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ancak aşırı iletişim yükü ölçeği ile mesleki kıdem bağımsız değişkeninde anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda mesleki kıdeme ait farklılığın ortaya koyulması adına Tukey testi yapılmış, 6-10 yıl mesleki kıdeme sahip sınıf öğretmenleri ile 16-20 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip sınıf öğretmenleri arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. 6-10 yıl aralığında mesleki kıdeme sahip sınıf öğretmenlerinin aşırı iletişim yükü lehine anlamlı fark görülmüştür. Bu doğrultuda bu meslek grubunun aşırı iletişim yükü düzeyleri başka değişkenlerle (iş performansı, örgüt bağlılığı, mesleki bağlılık, iş doyumu vb.) olan ilişkisi çalışılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the perceived“communication overload”levels of primary school teachers in the distance education process. Another aim of the study is to investigate whether there is a significant difference between the perceived communication overload levels of the primary school teachers and various variables such as gender, institution type, class size, and grade level. The study was conducted during the 2022-2023 academic year and was conducted with the relational survey model, one of the quantitative research methods. The study is limited to the district of Kâğıthane and the study group was applied to 181 primary school teachers working in public and private primary schools with the convenience sampling method. In this study, the communication overload scale translated and adapted into Turkish by Dilekçi and Limon (2021) was used. In the personal information form, it was determined whether there was a statistical difference between the variables of gender, professional seniority, institution type, class size, and grade level and the level of communication overload perceived by primary school teachers. SPSS IBM Statistics21 package program was used in the study. In the analysis of the data obtained, independent groups t-test was used for the independent variable and two subdimensions of gender and institution type, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) test was used for the independent variable and more than two subdimensions of professional seniority, class size and grade level. According to the findings obtained in the study, the perceived communication overload of primary school teachers in the distance education process is at the level of“occasionally”with a mean of 3.49. It was determined that there was no significant difference between gender, institution type, class size, and grade level, which were determined as independent variables, and the level of communication overload perceived by primary school teachers. However, it was determined that there was a significant difference between the scale of communication overload and the independent variable of professional seniority. In this direction, Tukey test was performed in order to reveal the difference in professional seniority, and it was determined that there was a significant difference between primary school teachers with a professional seniority of 6-10 years and primary school teachers with a professional seniority of 16-20 years and above. A significant difference was observed in favor of the over-communication burden of primary school teachers with a professional seniority of 6-10 years. In this direction, the relationship between communication overload levels of this occupational group and other variables (job perfor mance, organizational commitment, professional commitment, job satisfaction, etc.) can be studied.