Nevfel b. Haris
Nevfel b. Harris
  1. Tez No: 801527
  2. Yazar: MEHMET FATİH YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Haşimiler, Nevfel b. Haris, Nevfel'in Ailesi, Hashimis, Nevhel the son of Haris, Nevhels family
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hz. Peygamber'in amcası Haris, babası Abdülmuttalib ile zemzem kuyusunu yeniden açmıştır. Haris'in oğlu Nevfel b. Haris ise bisetten uzun yıllar sonra Müslüman olmuştur. Nevfel b. Haris silah ticareti yapmıştır. Bedir Savaşı'ında esir düşmüş, fidye olarak bin mızrak vermiştir. Huneyn savaşında Müslümanlarla beraber sebat etmiş ve İslam ordusuna üç bin mızrak tahsil etmiştir. Nevfel b. Haris'in kardeşleri: Rebia, Ebu Süfyan, Abdullah, Ümeyye, Erva, Muğire ve Abdüşems'tir. Rebai b. Haris'in oğlunun kan davası Veda Hutbesi'nde Hz. Peygamber tarafından kaldırılmıştır. Nevfel'in diğer kardeşi Ebu Süfyan b. Haris ise yıllarca İslam'a düşmanlık yapmış, Müslüman olduktan sonra takva sahibi bir mümin olmuştur. Çocukları ise; Haris, Abdullah, Abdurrahman, Rebia, Said, Muğire, Ubeydullah, Ümmü Said, Ümmü Muğire ve Ümmü Hâkim'dir. Nevfel b. Haris'in oğullarından Muğire b. Nevfel, Hz. Osman döneminde, Abdullah b. Nevfel ise Mervan b. Hakem döneminde kadılık yapmıştır. Diğer oğlu Haris b. Nevfel, zekât tahsildarlığı ve emirlik gibi önemli görevleri ifa etmiştir. Hz. Peygamber'in akrabalarının İslam'ın yayılması için idari, askeri ve sosyal alanda önemli katkılarda bulunduğunu kısaca görmekteyiz. Çalışmamızın içerisinde daha ayrıntılı bir şekilde de kaleme alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Haris the uncle ofprophet opened the zamzam well with his father, Abdulmuttalib. Nevhelthe son of haris became a muslim many years later after the emergence of Islam. Nevhel the son of Haris wasa gun trader. He was captured in Bedir War and gave one thousand spears as ransom. He fought against enemies with Muslims in Humeyn War and donated 3 spears to Islamic Army. The siblings of Nevhel the son of Haris are Rebai, Ebusufyan, Abdullah, Umeyye, Erva, Muğire and Abdushems. The feud of Rebai the son of Haris was abolished by Prophet in his last khutbah. Another sibling of Nevhel Ebu Sufyan the son of Haris fought against Islam for many years and after he had become a muslim, he became a believing man. The children of him are Haris, Abdullah, Abdurrahman, Rebia, Said, Muğire, Ubeydullah, Ummu said, Ummu Mugire and Ummu Hâkim. Muğire the son of Nevhel was a muslim judge in Osman period and Abdullah the son of Nevhel was a muslim judge in Mervan the son of Hâkim period. Anıther son, Haris the son of Nevhel had some important missions such as ameer and zakat collector. In essence, we can see that relatives of Prophet made significiant contributions to administration, military and social parts of Islamic community. This condition has been analyzed more elaborately inour study.