Amerika Birleşik Devletleri- Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri
The Relations between the United States of America and the People's
- Tez No: 801531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SAMİR MERDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, ÇHC, Asya-Pasifik, yakınlaşma, iş birliği, canlanma, ticaret savaşları, USA, PRC, Asia-Pacific, rapprochement, cooperation, revival, trade war
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezde, Amerika Birleşik Devletleri'yle (ABD) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasındaki ilişkilerin gelişimi ele alınarak dış politika kavramı çerçevesinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çerçevede Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında iki devlet arasındaki politik, ekonomik ve güvenlik boyutlu ilişkilerin incelenmesiyle bu ilişkilerdeki olumlu ve olumsuz gelişmelerin belirlenmesi; 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırılarından sonra başlayan yeni süreçte ikili ilişkilerin değerlendirilmesi ve son olarak da bu ilişkilerin hem ABD hem de ÇHC dış politikası bağlamında incelenmesi bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Tezde, hem ABD'nin hem de ÇHC'nin temel dış politika öncelikleri ve sorunları kapsamında iki devlet arasındaki ilişkilerin bilimsel analizi yapılmıştır. Bu bağlamda iki devlet arasındaki ilişkiler başlangıçta ÇHC'nin uyguladığı tek bir tarafa yaslanma politikasından dolayı rakiplik çerçevesinde gelişim göstermişse de 1970'lerde yumuşayarak yakınlaşma dönemine girmiş ve 1980'lerde de özellikle ÇHC'de ekonomik reformların gerçekleştirilmesi gibi olumlu gelişmelerle yakınlaşmadan iş birliği sürecine yönelmiştir. Fakat ÇHC'de gerçekleşen Tiananmen olayları, ikili ilişkilerin bozulmasına ve 1990'larda belirsizlik döneminin yaşanmasına neden olmuştur. 2000'lere gelinirken de ikili ilişkiler olumlu gelişmelerle tekrar canlanma dönemine girmiş ve 2010'larda ise ticaret savaşlarıyla daha rekabetçi bir hâle gelmiştir. Bu durum, hem ÇHC'nin yürüttüğü ekonomi politikasına hem de ABD'nin Asya-Pasifik'e ve özellikle de ÇHC'ye yönelik politikasına dayandırılabilir. Böylece ÇHC'nin yürüttüğü ekonomi politikasının etkisi, dünyanın ikinci büyük ekonomik gücü hâline gelerek ABD'ye rakip olmasına yol açmıştır. ABD'nin Asya-Pasifik'e ve özellikle de ÇHC'ye yönelik politikasıysa çıkarlarına ve hedeflerine uygun olarak inşa edilmiş ve yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes and evaluates the development of relations between the United States of America (USA) and the People's Republic of China (PRC) within the framework of the concept of foreign policy. Within this framework, the thesis examines the political, economic, and security relations between the two states during and after the Cold War period, identifies the positive and negative developments in these relations, evaluates the bilateral relations in the new process that began after the terrorist attacks of September 11, 2001, and finally examines these relations in the context of both USA and PRC foreign policy. In the thesis, a scientific analysis of the relations between the two states has been made in the context of the main foreign policy priorities and problems of both the USA and the PRC. In this context, although the relations between the two states initially developed within the framework of rivalry due to the PRC's one-sided policy, they entered a period of rapprochement by softening in the 1970s and turned from rapprochement to cooperation in the 1980s, especially with positive developments such as the realization of economic reforms in the PRC. However, the Tiananmen protests in the PRC led to a deterioration in bilateral relations and a period of uncertainty in the 1990s. In the 2000s, bilateral relations were revived with positive developments and became more competitive with trade wars in the 2010s. This can be attributed to both the PRC's economic policies and the USA policy toward the Asia-Pacific region and the PRC in particular. For example, the impact of the PRC's economic policy has led it to become the second largest economic power in the world, rivaling the USA. The USA policy toward the Asia-Pacific region and the PRC in particular has been constructed and implemented in accordance with its interests and goals.