Köy koşullarında inek mastitislerinin yıl içinde dağılımları
  1. Tez No: 80154
  2. Yazar: M. ZEKİ BALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ALAÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek mastitisi, köy koşullan, yıl içinde dağılım, Cow mastitis, village conditions, incidence during the year around
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
28 ÖZET Koy Koşullarında İnek Mastitislerînîn Yıl İçinde Dağılımları Bu çalışmada, köy koşullarında yetiştirilen sütçü ineklerde subklinik mastitis rastlantılarının yıl içinde, mevsimlere göre seyrini izlemek, hastalığa predispozisyon hazırlayan bireysel faktörler ile bakım ve çevre koşullarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma Gaziantep iline bağlı Küçük Kızılhisar köyündeki, Holstein, Simmental ve Jersey ırklarından toplam 75 inek üzerinde yürütüldü, öncelikle materyalin yaş, laktasyon sayısı, günlük süt verimi, sağım şekli, balom ve barındırma koşullan değerlendirildi. 1996 yılının Temmuz (Yaz) ve Ekim (Sonbahar) aylan ile 1997 yılının Ocak (Kış) ve Nisan (İlkbahar) aylarında, laktasyonda bulunan tüm materyale CMT uygulandı. Test sonuçlarına göre +1 ve +2 gösteren meme bölümlerinden, aseptik koşularda süt örnekleri toplanarak; Gaziantep Emek Tıbbi Tahlil Laboratuvannda, stafîlokok türleri, Strep.agalactiae ve E.coli yönünden kültürler yaptırıldı. Subklinik mastitislerin yıl içinde genel rastlantı oram %11.2 olarak belirlendi. Bu oran, Ocak ve Nisan aylarında sırasıyla %11.4 ve %15.0 iken, Temmuz ve Ekim aylarında %9.6 ve %8.8 olarak saptandı. CMT sonuçlarına göre subklinik mastitis gösteren meme bölümleri, 6 yaş ve üzerindekilerde %62.0, 20 1/gün'den daha yüksek süt verenlerde %66.6, kötü koşullarda tutulan ineklerde %77.7 ve makina ile sağılanlarda %63.6 ile daha yüksek rastlantı oranlan gösterdi.29 Subklinik masttis gösteren meme bölümlerinin %64.1'inden mikroorganizma idantifîye edildi. Bu mikroorganizmalar %77.8 stafilokok türleri, %14.2 Strep.agalactiae ve %7.8 E.coli olarak sınıflandırıldı. Uygun hijyen, sağım ve bakım koşulları ve periyodik kontrollar sağlandığı taktirde subklinik mastitis rastlantılarının azaltılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
30 SUMMARY Incidence of Cow Mastitis During the Year Around Related to Village Conditions In this study, the incidence of subclinical mastitis related to seasonal differencies, individual, enviromental and management factors detected in the dairy cows raising under village conditions. Total 75 cows, including Holstein, Sim mental and Jersey breeds were used during the trial. All cows were classified according to age, lactation number and management factors. During the July, October, January and April, 1996-1997, CMT was carried out on cows. Looking to the CMT scores, milk samples were collected, on aseptic manners, from the +1 and +2 quarters. The samples were cultured for bacterias of staphylococcus spp., Strep.agalactiae ve E.coli. The general incidence of subclinical mastitis among the quarters was 11.2% during the trial. These rates were 11.4% and 15.0% in January and April, while 9.6% and 8.8% in July and October. Subclinical mastitis incidence was higher in the cows, aged 6 years and older (62.0%), giving milk more than 20 l/day (66.6%), machine milking (63.6%) and raising in the bad enviromentel conditions (77.7%). Bakterias were identified from the 64.1% of CMT pozitive quarters. These bacterias were classified as, 77.8% staphylococcus spp., 14.2% Strep. Agalactiae and 7.8% E. coli.31 In conclusion, the rate of subclinical mastitis in dairy cows could be declined with the training of the breeders about the hygienic precautions and correct management practice and periodical controls.