Kozmetik amaçlı maddelerin mikropartiküler sistemlerinin hazırlanması üzerinde çalışmalar
- Tez No: 80159
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TARIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gül yağı, kafein, kozmetik, mikrokapsül, mikroküre, Rose oil, caffein, cosmetic, microcapsule, microsphere
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
65 ÖZET KOZMETİK AMAÇLI MADDELERİN MİKROPARTİKÜLER SİSTEMLERİN HAZIRLANMASI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Bu projede kozmetik mikropartiküler sistemlerin hazırlanması amaçlandı. Birinci bölümde gül yağının kompleks koaservasyon yöntemi ile mikrokapsülleri hazırlandı. Bu mikrokapsüller üzerinde mikroskobik incelemeler, partikül büyüklüğü analizi, verim ve miktar tayini çalışmaları yapıldı. Projenin ikinci kısmında ise, kafeinin uzatılmış salım sağlayan antiselütit amaçlı topik preparatlarının hazırlanması hedeflendi Öncelikle kafeinin püskürterek kurutma ve çözücü uçurma yöntemleri ile mikroküreleri hazırlandı. Kaplama maddesi olarak püskürterek kurutma yönteminde hidroksi propil metil selüloz, çözücü uçurma yönteminde ise Eudragit E 100 kullanıldı. Hazırlanan mikroküreler üzerinde fizikofarmasötik kontroller yapıldı. Daha sonra kafein mikroküreleri emüljel ve S/Y emülsiyon tipi iki farklı sıvağ içinde formüle edildi. Hazırlanan formülasyonlardan kafeinin salım hızı modifiye Franz hücresi yöntemi ile tayin edildi. Formüllerin kozmetik kriterleri ve farmasötik kalite kontrol bulguları değerlendirildi. Kafein : Eudragit E 100 oranı 1:2 olan mikroküreleri; alkol, dimetikon, setostearil alkol, trietanolamin, karbomer, hidroksipropil selüloz ve sudan oluşan emüljel sıvağı içinde içeren GM 4 kodlu formül en iyi formül olarak bulundu. Bu formülden kafeinin istenilen düzeyde sürekli salımı sağlandı.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY A STUDY OF MATERIALS USED IN COSMETICS AS MICROPARTICULAR SYSTEMS The preparation of the cosmetic microparticuler systems was aimed in this project. In the first part of the work the microcapsules of rose oil were prepared by complex coacervation method. After then, several tests were carried on the microcapsules such as microscobic analysis, particule size distribution, yield value, and assay. In the second part, preparation of the topical preparation of caffein for the anticellulite usage was aimed. First of all caffein microspheres were prepared by spray drying and solvent evaporation tecniques. HPMC and Eudragit E 100 were used as coating material in spray drying and solvent evaporation methods respectively. The physicopharmaceutical controls were done on the microspheres. After than, the microspheres were formulated in two different bases as emulgel and W/O type emulsion base. The release rate of caffein from the formulations were determined by using the modified Franz cell method. The cosmetic criteria and the pharmaceutical quality control data of the formulations were evaluated. The best formulation according to the results was chosen as GM4 coded sample which contains Caffein : Eudragit E 100 (1:2) microspheres in emulgel base that formulated with alcohol, dimethicone, cetostearyl alcohol, triethanolamine, carbomer, hydroxypropyl cellulose and water. The sustained release of caffein which is targeted level was obtained from this formulation.