Fantastik realizm akımında figür
Figure in the fantastic realism movement
- Tez No: 801581
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDAR TAŞÇILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bilinçaltı, Düş, Fantastik, Figür, Grotesk, Mistik, Realizm, Ütopik, Dream, Fantastic, Figure, Grotesque, Mystic, Realism, Subconscious
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Modern öncesi dönemde izlerine rastlansa da Fantastik Gerçekçilik akımı, Sürrealizm gibi öncü akımlardan etkilenerek ortaya çıkmış ve kendi karakterini ortaya koymuştur. 1945 yılında Rudolf Hausner, Ernst Fuchs, Wolfgang Hutter, Anton Lehmden ve Arik Brauer'in bir araya gelip Fantastik Gerçekçilik akımını oluşturması ve bu akıma Viyana Fantastik Gerçekçilik Okulu adının verilmesiyle literatürde yerini almıştır. Edebiyat, mimari, müzik, sinema ve resim olmak üzere birçok alanda görülen bir akım olmakla birlikte bilinirliği zaman içinde gelişme göstermiştir. Fantastik Gerçekçilik akımı ütopya ve distopya kavramları zemininde travmalara, korkulara ve düşlere dayanan, zaman zaman bilinçaltından beslenen mitolojik, mistik ve grotesk efsaneler yer almaktadır. Bireyin hayatın gerçekliğine dair bakış açısı üzerine konumlanan kavramsal temeli, akımı oluşturan temel unsurun figür ile ilişkisinin varoluşsal düzeyde olmasını kaçınılmaz kılmış ve inandırıcılık açısından, gerçekçi figürlerin mistik atmosferde değerlendirilmesiyle görselleşmiştir. Bu nedenle Fantastik Gerçekçilik akımının vazgeçilmez unsurlarından biri olarak figür bu çalışmanın da temelini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Although traces of it can be found in the pre-modern period, the Fantastic Realism movement emerged by being influenced by pioneering movements such as Surrealism and revealed its own character. In 1945, Rudolf Hausner, Ernst Fuchs, Wolfgang Hutter, Anton Lehmden and Arik Brauer came together to form the Fantastic Realism movement and this movement was named the Vienna Fantastic Realism School. Although it is a movement seen in many fields such as literature, architecture, music, cinema and painting, its awareness has developed over time. On the basis of the concepts of utopia and dystopia in the Fantastic Realism movement, there are mythological, mystical and grotesque legends based on traumas, fears and dreams, sometimes fed by the subconscious. Its conceptual basis, based on the individual's perspective on the reality of life, made it inevitable that the relationship between the figure and the figure, which constitutes the movement, was inevitable, and it was visualized by evaluating realistic figures in a mystical atmosphere in terms of credibility. For this reason, the figure, as one of the indispensable elements of the Fantastic Realism movement, forms the basis of this.