Ortodontistlerin gözünden sosyal medyanın ortodontik tedavi pazarlamasına etkisinin değerlendirilmesi ile ilgili anket çalışması
A survey study on the evaluation of the impact of social media on orthodontic treatment marketing from the point of view of the orthodontists.
- Tez No: 801786
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodontik tedavi, sosyal medya, pazarlama, Orthodontic treatment, social media, marketing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ortodontistlerin pazarlamada sosyal medya kullanımına yönelmeleri kendilerine rekabet avantajı sağlamak için oldukça önemlidir. Dünyanın birçok ülkesinde ortodonti alanında hekimlerin sosyal medya sayesinde hasta kitlelerini genişlettikleri görülmektedir. Türkiye'de ise ortodontistlerin pazarlamada sosyal medya kullanım düzeylerinin hangi boyutta olduğu bilinmemektedir. Bunun temel nedenlerinin başında Türkiye'de ortodontistlerin pazarlamada sosyal medya kullanım düzeyleri üzerine yapılan araştırmaların sınırlı olması yatmaktadır. Ortodontistlerin sosyal medya üzerinde pazarlama faaliyetlerini etkili bir biçimde yürütmeleri için öncelikli olarak ortodontistlerin pazarlamada sosyal medya kullanımında ilişkin mevcut bilgilere ulaşması, elde edilen bulgular ışığında ortodonti alanında sosyal medyanın nasıl daha etkili kullanılacağına yönelik öneriler geliştirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan bu araştırmada ortodontistlerin gözünden sosyal medyanın ortodontik tedavi pazarlamasına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tezimizin veri toplama sürecinde ortodontik tedavinin pazarlama tekniklerinin sorgulandığı bir anket kulanılmıştır Anket ortodontistlere dijital ortamdan yönlendirilmiştir. Ankette, araştırmaya katılan ortodontistlerin demografik özelliklerini ve sosyal medya pazalamacılığına bakış açısını değerlendirildiği 50 soru yer almıştır. Rastgele yöntemle seçilen TOD'a üye 323 ortodontist örneklem grubunu oluşturmuştur. İstatistiksel Analiz sürecinde SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, sosyal medya pazarlamacılığı yapan ortodontislerin gelire oranla incelenmesinde anlamlı fark bulunmuştur. Ancak ortodontislerin hasta kazanmasındaki en etkili faktörün diş hekimi tavsiyesi olduğu görülmüştür. Çalışma kapsamında ortodontistlerin pazarlamada sosyal medya kullanımına ilişkin tutumlarının, genel olarak demografik değişkenlere göre herhangi bir fark göstermemiştir. Bunun temel nedeni olarak ortodontistlerin büyük bir bölümünün pazarlama amaçlı olarak sosyal medyayı kullanmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very important for orthodontists to use social media in marketing to provide them with a competitive advantage. In many countries of the world, it is known that physicians in the field of orthodontics enlarge their patient groups via social media. In Turkey, it is unknown that the relevance of the orthodontists to social media in marketing. One of the main reasons for this is the limited research on the social media usage levels of orthodontists in marketing in Turkey. In order to carry out their marketing activities on social media effectively, it is necessary to reach the current information about the level of social media use in marketing by orthodontists, and to develop suggestions on how to use social media more effectively in the field of orthodontics. In this study, it was aimed to evaluate the effect of social media on orthodontic treatment marketing in terms of orthodontists. A questionnaire was used during the data collection process of our thesis. The questionnaire was directed to orthodontists via digital media. There were 50 questions in the survey to evaluate the demographic characteristics and perspective of the orthodontists participating in the research on social media marketing. The members of the Turkish Orthodontic Society participated in the survey. Although the number of orthodontist members of the association is 2031, 757 of the members were research assistants. The sample group of the study consisted of 323 orthodontist members was selected by randomized method from among the members of the association. SPSS 22.0 program was used in the analysis process. As a result, a significant difference was found in the examination of orthodontists engaged in social media marketing compared to income. However, it has been observed that the most effective factor in orthodontists' acquisition of patients is the recommendation of the dentist. According to this study, it was found that the attitudes of orthodontists towards the use of social media in marketing generally did not differ according to demographic variables. The main reason for this is that most orthodontists did not use social media for marketing purposes.