Fıstıkta (Pistacia vera L.) mTERF gen ailesinin in siliko karakterizasyonun yapılması ve tuz stresi ile ilişkisinin araştırılması
In silico characterization of the mTERF gene family in pistachio (Pistacia vera L.) and investigation of its relationship with salt stress
  1. Tez No: 801799
  2. Yazar: MURAT YOLTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHCET İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Doku kültürü, fıstık, gen ifadesi, mTERF, tuz stresi, Tissue culture, pistachio, gene expression, mTERF, salt stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Fıstıkta (Pistacia vera L.) Mitokondriyal transkripsiyon sonlandırma faktörleri (mTERF'lerin) gen ailesinin in siliko karakterizasyonun yapılması ve tuz stresi ile ilişkisinin araştırılması için bu çalışma gerçekleştirilmiştir. mTERF, mitokondriyal genlerin ifadesini düzenler, mitokondri ve kloroplastın işleviyle yakından ilişkilidir. Bu çalışmada, Plant Ensembl veri tabanı kullanılarak, fıstıkta 43 mTERF geni tespit edilmiştir. iTOL veri tabanı kullanılarak fıstık, mTERF filogenetik analize dayalı olarak sekiz ana gruba ayrılmıştır. Pv-mTERF PlantCARE veri tabanı kullanılarak promotörlerinin analizi, hücresel solunum ve fotosentezin düzenlenmesi ile ilgili birçok cis elementinin varlığını ortaya çıkarmıştır. WoLFPSORT veri tabanı kullanılarak hücre altı lokalizasyonları, MCScanX veri tabanı kullanılarak gen duplikasyon olayları, STRING veri tabanı kullanılarak protein dizilerinin işlevsel ontolojileri ve STRING veritabanı kullanılarak Protein-protein etkileşimlerinin fiziksel ve fonksiyonel etkileşimleri belirlenmiştir. Gen ontolojisi (GO), Pv-mTERF'leri öncelikle mitokondri ve kloroplast işlevi ve bileşimi ile ilişkilendirmiştir. Tandem ve segmental çoğaltma, fıstık genomundaki mTERF gen ailesinin genişlemesine katkıda bulunmuştur. Doku kültürü çalışmalarında 0 mM, 50 mM, 100 mM ve 150 mM konsantrasyonlarında tuz stresi uygulanmış ve gen ifade analizleri gerçekleştirilmiştir. Tuz stresine maruz bırakılan fıstık kalluslarında mTERF genlerinin ifade seviyesi diferansiyel yukarı veya aşağı regülasyona sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, mTERF genlerinin fıstıkta büyüme, gelişme ve stres tepkisindeki rollerini aydınlatmak için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to perform in silico characterization of the gene family of mitochondrial transcription termination factors (mTERFs) in pistachio (Pistacia vera L.) and to investigate its relationship with salt stress. mTERF regulates the expression of mitochondrial genes and is closely related to the function of mitochondria and chloroplast. In this study, 43 mTERF genes were identified in peanut using the Plant Ensembl database. Using the iTOL database, peanuts were divided into eight main groups based on mTERF phylogenetic analysis. Analysis of its promoters using the Pv-mTERF PlantCARE database revealed the presence of many cis elements involved in the regulation of cellular respiration and photosynthesis. Subcellular localizations were determined using WoLFPSORT database, gene duplication events using MCScanX database, functional ontologies of protein sequences using STRING database and physical and functional interactions of protein-protein interactions were determined using STRING database. Gene ontology (GO) has primarily associated Pv-mTERFs with the function and composition of mitochondria and chloroplasts. Tandem and segmental duplication contributed to the expansion of the mTERF gene family in the peanut genome. In tissue culture studies, salt stress was applied at concentrations of 0 mM, 50 mM, 100 mM and 150 mM and gene expression analyzes were performed. It was determined that the expression of mTERF genes in peanut calli exposed to salt stress caused differential up- or down-regulation. These results will be useful to elucidate the roles of mTERF genes in growth, development and stress response in peanut.