Yeni Zelanda tavşanında (Oryctolagus cuniculus L.) karaciğer, karaciğerin damarları (V. Portae, A. hepatica) ve safra kanallarının makro-anotomik ve subgros incelenmesi
The Macro-anatomically and subgrossly investigation of the liver and it's vessels (V. portea, A. hepatica) and biliary ducts in New Zeland rabbit
- Tez No: 80180
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TECİRLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer, Arteria Hepatica, Vena Portae, Safra Kanalları, Liver, Hepatic Artery, Portal Vein, Biliary Ducts
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
49 ÖZET Yeni Zelanda Tavşanında (Oryctolagus Cuniculus L.) Karaciğer, Karaciğerin Damarları (V. Portae, A. Hepatica) ve Safra Kanalarının Makro- Anatomik ve Subgros İncelenmesi Laboratuvar hayvanı olarak yaygın bir şekilde kullanılan tavşanda deneysel araştırmalara temel bilgiler sağlamak amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 15 erkek ve 7 dişi olmak üzere toplam 22 adet ergin Yeni Zelanda Tavşanı kullanılmıştır. Diseksiyon amacıyla 10 adet erkek ve 5 adet dişi olmak üzere toplam 15 adet tavşana latex verilmiştir. Corrosion cast preperatları hazırlamak için 3 adet erkek ve 2 adet dişi, a. hepatica'dan histolojik preperat hazırlamak için ise 2 adet erkek tavşan kullanılmıştır. Kullanılan hayvanların karaciğerleri, a. hepatica'ları, v. portae'ları ve safra kanalları makro- anatomik ve subgros olarak incelenmiş ve elde edilen bulgular aşağıda belirtilmiştir. Tavşanda karaciğerin toplam 6 loptan oluştuğu, vesica fellea'nın lobus quadratus ile lobus hepatis dexter medialis arasında bulunduğu saptanmıştır. Ductus cysticus'a karaciğer loplarından gelen ductus hepaticus'ların katılımıyla ductus choledochus'un oluştuğu bu kanalın duodenum'un başlangıç kısmına açıldığı ve burada papilla duodeni major denilen mukozal kabarcığı yaptığı belirlenmiştir. A. celiaca'dan ilk ayrılan kolun a. lienalis olduğu, daha sonra a. gastrica sinistra'nın ayrıldığı ve damarın a. hepatica olarak devam ettiği saptanmıştır. A. hepatica'nın sırasıyla a. gastroduodenalis'i, a. gastrica dextra'yi verdiği, daha sonra omentum minus içerisinde karaciğere ulaşıp loplara dağıldığı gözlenmiştir. Tavşanda v. portae'nın karaciğerden ramus dexter et sinister olarak çıktığı50 ve ilk kolunun v. gastroduodenalis olduğu saptanmıştır. V. gastrica sinistra ve v. lienalis'in ortak kök halinde çıktığı belirlenmiştir. Vena portae'nın en kalın kolu olan v. mesenterica cranialis'in, v. jejunalis communis ile truncus ileocolicus adında iki kola ayrıldığı gözlenmiştir. V. portae son olarak v. pancreaticoduodenal is caudalis ve v. mesenterica caudalis'i verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY The Macro-Anatomically and Subgrossly Investigation of theLiver and It's Vessels (V. portae, A. hepatica) and Biliary Ducts in New Zealand Rabbit. The aim of this study was to supply of basic knowledges for the experimental research on rabbit, which was used widely as a laboratory animal. A total of 22 adult New Zealand Rabbits consisting of 15 males and 7 females were used in this study. Fifteen rabbits consisting of 1 0 males and 5 females were given latex for making dissection and 3 males and 2 females rabbits were used for the corrosion casts and also 2 males rabbits for the histological sections of the hepatic artery. Liver, hepatic artery, portal vein and biliary ducts were investigated macro-anatomically and subgrossly and the following results were found. In the rabbit, the liver was consist of six lobes and the gall bladder was located between the quadrate lobe and the right hepatic lobe. Common bile duct which was opened at the beginning of the duodenum, was formed by joining of the hepatic ducts which are coming from the liver lobes. In the duodenum the common bile duct made mucosal bubble which called“ papilla duodeni major ”. The celiac artery gave off the splenic artery which was the first branch of this artery, then it gave off the left gastric artery and the vessel continued as the hepatic artery. The hepatic artery gave off the gastroduodenal artery and the right gastric artery respectively and arrived to the liver inside the lesser omentum then the hepatic artery dispersed to the liver lobes. In the rabbit, portal vein was formed by the left ramus and right ramus of the liver and the first branch of the portal vein was the gastroduodenal52 vein. The left gastric vein and splenic vein were leaved, the portal vein as a common trunc cranial mesenteric vein, which was the largest branch of the portal vein, divided to the two branches which were called the common jejunal vein and the ileocolical trunc. Finally, It was founded that the portal vein gave off the caudal pancreaticoduodenal vein and the caudal mesenteric vein.