Üniversite öğrencilerinin boş zaman yönetimleri ve sosyalleşme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between university students' leave time management and socialization levels
  1. Tez No: 801885
  2. Yazar: KAYHAN GÖNÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman Yönetimi, Sosyalleşme, Üniversite Öğrencileri, Leisure Management, Socialization, University Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Üniversite öğrencilerinin boş zaman yönetimlerinin sosyalleşme düzeylerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmanın evrenini üniversite öğrencileri oluştururken örneklemini ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler tarafından oluşturmaktadır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında; öğrencilerin boş zaman yönetimlerini ölçmek amacıyla 15 maddeden oluşan Boş Zaman Yönetim Ölçeği, sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi amacıyla 34 maddeden oluşan Sosyalleşme Ölçeği ve sosyodemokrafik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek amacıyla verilerin analizinde, aritmetik ortalama, standart sapma, frekans/yüzde, normal dağılım testi (Kolmogorov-Smirnov test) gibi betimsel istatistiklerin yanında, ikili karşılaştırma t-testi (Mann-Whitney U test), çoklu karşılaştırmalarda varyans analizi (Kruskal Wallis-H test) yapılmıştır. Varyans analizi testinden sonra anlamlı farklılığın hangi gruplarda olduğunu belirlemek için yapılan ikili karşılaştırmalardan kaynaklanabilecek tip I ve tip II hataları önlemek için bonferroni düzeltme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde boş zaman yönetim ve sosyalleşme ölçeklerinin alt boyutlarında cinsiyet, hissedilen refah düzeyi, haftalık boş zaman süresi yeterliliği, serbest zaman kuruluşlarından faydalanma sıklığı, boş zaman yönetimi ile sosyalleşme düzeyleri değişkenlerinde anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of university students' leisure management on their socialization levels. While the universe of the study is composed of university students, the sample is formed by students studying at Karamanoğlu Mehmetbey University. In collecting the data of the study; Leisure Management Scale consisting of 15 items was used to measure students' leisure management, Socialization Scale consisting of 34 items and a sociodemocratic information form were used to examine their socialization levels. In order to test the hypotheses of the research, descriptive statistics such as arithmetic mean, standard deviation, frequency/percentage, normal distribution test (Kolmogorov-Smirnov test), paired comparison t-test (Mann-Whitney U test), analysis of variance in multiple comparisons ( Kruskal Wallis-H test) was performed. After the analysis of variance test, the bonferroni correction method was used to prevent type I and type II errors that may arise from pairwise comparisons to determine which groups had significant differences. When the results of the research were examined, it was determined that there were significant differences in the sub-dimensions of the leisure time management and socialization scales in the variables of gender, perceived welfare level, weekly leisure time adequacy, frequency of benefiting from leisure organizations, leisure management and socialization levels.