Yenidoğanlarda yapılan ilk işitme tarama sonuçlarının testin yapılma zamanına göre karşılaştırılması
Comprasion of first hearing screening results in newborns according to testing time
  1. Tez No: 801899
  2. Yazar: MERVE NUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT YÖNDEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan, yenidoğan işitme tarama testi, işitsel beyin sapı cevabı, otoakustik emisyon, yalancı pozitiflik, testin yapılma zamanı, refere oranı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı sağlıklı yenidoğanlarda ilk işitme tarama testine kadar geçen sürenin O-ABR sonuçlarına etkisini incelemektir. Yöntem ve Gereçler: Yozgat Şehir Hastanesi Odyoloji Kliniğinde Kasım 2018- Kasım 2021 tarihleri arasında doğumdan taburcu olana kadar ilk 24, 24-48, 48-72 ve 72 saat ve sonrasında ilk taramaları bilateral A-ABR ile yapılan 2423 sağlıklı yenidoğanın verileriyle retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerde test sonucunda yalnızca bilateral geçenlere ''Geçti'' sonucu verilmiştir. Unilateral veya bilateral kalanlara ''Kaldı'' sonucu verilmiş olup refere edilmiştir. Bulgular: 2423 yenidoğanın %68,6'sının bilateral geçtiği, %13,5'inin bilateral kaldığı, %9,1'inin sağdan geçip soldan kaldığı ve %8,9'unun soldan geçip sağdan kaldığı görülmüştür. İlk testten sonra refere edilenlerin %31,4 olduğu görülmüştür. Regresyon analizinde bilateral geçenlerin bilateral kalanlara göre doğum haftası arttıkça 1,1 kat arttığı ve aralarında zayıf korelasyon saptanmıştır. Bilateral kalanların test saati ortancası soldan geçip sağdan kalanlara ve bilateral geçenlere göre anlamlı olarak daha erkendir (p0.05). Sonuçlar: Tarama için ilk 24 saatin uygun olmadığını ve en az refere oranının 72 saatten sonra yapılan tarama sonuçlarında ulaşıldığı ve doğumdan hemen sonra uygulandığında ABR testinin de olumsuz etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the effect of the time elapsed until the first hearing screening test on O-ABR results in healthy newborns. Material and method: This study was conducted retrospectively with the data of 2423 healthy newborns, whose first scans were performed with bilateral A-ABR at the Yozgat City Hospital Audiology Clinic between November 2018- November 2021 during the first 24, 24-48,48-72 and 72 hours from birth until discharge. In the data, only those who passed bilaterally as a result of the test were given a ''Pass'' result. Those who remained unilateral or bilateral were given the result of ''Failed'' and referred. Findings: It was observed that %68.6 of 2423 newborns passed bilaterally, %13.5 remained bilateral, %9.1 passed from the right and passed from the left and %8.9 passed from the left and remained from right. It was observed that %31.4 of those referred to bilateral or unilateral molds from the first test were referred. In regression analysis, it was found that those who were bilateral increased 1.1 times as the week of birth increased compared to those who remained bilateral and there was a weak correlation between them. The median test time of bilateral survivors was significantly earlier than the left-handed and right-sided ones (p0.05). Result: It was observed that the first 24 hours were not suitable for screening the minimum referral rate was reached in the results of the screening performed after 72 hours and the ABR test was also negatively affected when applied immediately after birth.