Ankara Şehir Hastanesi yoğun bakım ünitesinde kolistin dirençli A.baumannii bakteriyemisi bulunan hastalarda kolistin monoterapisi ile kolistin- meropenem kombineterapisinin mortalite üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of colistin monotherapy and colistin-meropenem combine therapy on mortality in patients with colistin-resistant a.baumannii bacteriama in Ankara City Hospital intensive care unit
  1. Tez No: 801905
  2. Yazar: HATİCE NİSA AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAYA KALEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: karbapenem dirençli A.baumannii (KRAB), bakteriyemi, kolistin monoterapisi, meropenemle kolistin kombineterapisi, carbapenem resistant A.baumannii (KRAB), bacteremia, colistin monotherapy, meropenem and colistin combined therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
maç: Çalışmamızda karbapenem dirençli A.baumannii bakteriyemisi bulunan hastalarda kolistin monoterapisi ile kolistin- meropenem kombineterapisinin mortalite üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi‟nde karbapenem dirençli A.baumannii (KRAB) bakteriyemisi bulunan, dahil edilme kriterlerine uygun, kolistin monoterapisi alan 62 kişilik hasta ve meropenemle kolistin kombineterapisi alan 98 kişilik hasta saptandı. Bu hastalar aldıkları tedavilere göre 2 grup oluşturuldu. Gruplar, yatış, bakteriyemi ve tedavi yanıtının değerlendirildiği zamanlarda kaydedilmiş, vital bulgular, laboratuvar bulgular ve skorlamalar kıyaslanarak mortalite ve klinik yanıt üzerine etkisi incelenmiştir. Bulgular: Monoterapi ve kombineterapi alanlar primer sonlanım olan 28 günlük mortalite üzerine birbirlerine üstünlükleri saptanmadı. Sekonder sonlanım olarak belirlenen 14 günlük mortalite, klinik yanıt ve mikrobiyolojik yanıt üzerlerinde tedaviler arasında üstünlük saptanmadı. Mortalite beklentisi %25‟in üzerinde olanlar tedavi gruplarına göre tekrar analiz edildi ve tedavilerin birbirlerine üstünlüğü saptanmadı. Sonuçlar: KRAB bakteriyemisi bulunan hastalara meropenemle kolistin kombineterapisi monoterapiye göre üstünlük sağlamamış olup, kombineterapinin direnç oranları ve yan etki oranları arttırma ihtimali vardır. Ancak kolistin direnç gelişimine de dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the effect of colistin monotherapy and colistin-meropenem combined therapy on mortality in patients with carbapenem-resistant A.baumannii bacteremia. Materials and methods: In Ankara City Hospital Intensive Care Unit, 62 patients with carbapenem-resistant A.baumannii (KRAB) bacteremia, who met the inclusion criteria, who received colistin monotherapy, and 98 patients who received colistin combined therapy with meropenem were identified. These patients were formed into 2 groups according to the treatments they received. The groups were recorded at the time of hospitalization, bacteremia and treatment response, and the effects on mortality and clinical response were examined by comparing vital signs, laboratory findings and scoring. Results: Those who received monotherapy and combination therapy were not superior to each other on the primary outcome, 28-day mortality. No superiority was found between treatments on 14-day mortality, clinical response, and microbiological response, which were determined as secondary outcomes. Those with a mortality expectation above 25% were reanalyzed according to the treatment groups, and no superiority of the treatments was found. Conclusions: Combination therapy of meropenem and colistin did not provide superiority over monotherapy in patients with KRAB bacteremia, and there is a possibility that combination therapy may increase resistance rates and side effects rates. However, attention should be paid to the development of colistin resistance.