Mide kanserinde immünohistokimya ve floresan in situ hibridizasyon yöntemiyle cerb-b2 değerlendirilmesi
İnterpretati̇on of cerb-b2 in gastric cancerby immunohistochemistry and fluorescent in situ hybridization methods
- Tez No: 801912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSENAL SEZGİN ALİKANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: mide kanseri, immünohistokimya, floresan in situ hibridizasyon, HER2, biyopsi, rezeksiyon, gastric cancer, immunohistochemistry, floresan in situ hybridization, HER2, biopsy, resection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada; mide kanserinde HER2 ekspresyon sıklığını, biyopsi ve rezeksiyon materyallerinde HER2- İHK ile HER2-FİSH arasındaki uyumu, HER2 sonuçlarının biyopsi ve rezeksiyon materyalleri arasındaki korelasyonunu ve klinikopatolojik bulgularla ilişkisini araştırdık. Gereç ve yöntem: 2016 ve 2017 yılları arasında tanı alan mide kanseri hastalarının formalinle fikse edilmiş, parafine gömülmüş toplam 40 rezeksiyon ve biyopsi materyali (endoskopik biyopsi ve rezeksiyon materyali olan 20 hasta, sadece biyopsi materyali olan 10 hasta ve sadece rezeksiyon materyali olan 10 hasta) değerlendirildi. HER2 durumu İHK ve FİSH teknikleri kullanılarak incelendi ve bulgular karşılaştırıldı ve HER2 durumunun farklı klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Biyopsi ve rezeksiyon gruplarında İHK ve FİSH yöntemiyle HER2 ekspresyonunun benzer sonuçlar verdiği saptandı. Biyopsi ve rezeksiyon materyallerinde İHK ve FİSH sonuçları arasındaki uyum oranı sırasıyla % 96,2 ve % 86,2 idi. Hem biyopsi hem de rezeksiyon materyallerinden İHK ve FİSH çalışılan 20 olguda biyopsi ve rezeksiyon materyalleri arasındaki uyum HER2-İHK testinde % 90 ve HER2-FİSH testinde % 100'dü. 5/ 60 olgunun (% 10,5) HER2-İHK sonucu şüpheli (2+) saptandı ve 5 olgudan sadece 1'inde HER2-FİSH amplifikasyonu olduğu görüldü. Sonuç: Bizim sonuçlarımızda mide kanserinde HER2-İHK skor 0/1+ veya 3+ olanlar ile HER2-FİSH sonuçları uyumludur ve biyopsi ve rezeksiyon materyallerindeki HER2 ekspresyonu arasında yüksek uyum tespit edilmiştir. Bu sonuçlar; FİSH testinin İHK sonucu 2+ (şüpheli) olan olgularda yapılması gerektiğini, pozitif (3+) veya negatif (0 veya 1+) olan vakalarda FISH testi ile değerlendirme gerek olmadığı görüşünü desteklemektedir. Çalışmamızda HER2 pozitifliği ve klinikopatolojik parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Genel olarak, hem biyopsi hem de rezeksiyon örneklerinin HER2 testi için uygun olduğu, ancak biyopsi materyallerinde doğru değerlendirmeyi sağlamak için çok sayıda örnekleme gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we investigated the frequency of overexpression of HER2, comparison of HER2 IHC and FISH performance in biopsy and tumor resection specimens, the correlation of HER2 status between biopsy and resection specimens, and its relationship with clinicopathological findings. Materials and methods: Formalin-fixed, paraffin-embedded specimens of total 40 surgically resected and biopsy specimens (20 patients with both endoscopic biopsy and resection materials, 10 patients with only biopsy and 10 patients with only resection materials) of gastric cancer patients diagnosed between 2016 and 2017 were analyzed. HER-2 status was examined using both IHC and FISH techniques and the findings and their association with different clinicopathological parameters were evaluated. Results:In biopsy and resection groups, HER2 expression by IHC and FISH method yielded similar results. The concordance rate between the results of IHC and FISH in biopsy and resection specimens was 96,2% and 86,2%, respectively. In paired 20 cases, the overall concordance rate of HER2-IHC status between biopsy and surgical specimens was 90% and HER2- FISH status between biopsy and surgical specimens was 100%. HER2-IHC analysis revealed that 5/60 cases (10.5 %) were equivocal (2+) and only 1 of 5 IHC equivocal (2+) cases demonstrated HER2-FİSH amplification. Conclusion: Our results showed that HER2 IHC was well concordant with FISH in cases with score 0/1+ or 3+ and demonstrates strong concordance between biopsy and resection specimens for HER2 overexpression in gastric cancer. FISH should be performed when IHC result is equivocal (2+). Positive (3+) or negative (0 or 1+) HER2 IHC results do not require further FISH testing. In our study, no statistically significant correlation was observed between HER2 positivity and clinicopathological parameters. Overall, both biopsy and resection specimens are appropriate for HER2 testing, but generous sampling for biopsy specimens is necessary to ensure accurate assessment.