Sürdürülebilir kalkınma kapsamında sosyal sürdürülebilirlik ve Türkiye'de kırılgan kesimin güçlendirilmesi
Social sustainability within the scope of sustainable development and strengthening the vulnerable section Turkey
- Tez No: 801920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA HIZARCI BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Devlet Müdahalesi, Kırılgan Kesim, Sosyal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Government Interference, Social Sustainability, Sustainable Development, Vulnerable Groups
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Dünyadaki kıt kaynakların hızlı tükenmesi ve gelecek nesillere bırakılan yaşanabilir bir dünya mirasının belirsiz bir yapıya bürünmesi nedeniyle ülkeler çeşitli önlemler almaktadır. Toplumsal sorunlar arasında olan eşitsizlik, işsizlik ve yoksulluğun giderilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ancak insan yaşamının da sürdürülebilir düzeye getirilmesiyle mümkün olabileceğini göstermektedir. Sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması için öncelikle toplumdan geri kalmış, dışlanmış ve yeterli imkânlara sahip olmayan, savunmasız kırılgan kesimlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Kırılgan kesimlerin durumunu iyileştirmek için çalışmaların hızlandırılması ve bu gruptaki insanların topluma kazandırılması devletlerin öncelikli amaçları arasında yer alması gerekmektedir. Bu tezde TÜİK verileri kullanılmış olup Türkiye'deki kırılgan kesime yönelik yapılan destekleyici çalışmalara yer verilmiştir. Türkiye'de devletin kırılgan kesimdeki insanlar için sosyal yardım desteklemeleri, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik ve istihdam olanakları sağlamaya yönelik teşviklerinin artması gerektiğine vurgu yapılmıştır. Uluslararası kuruluşlar, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine olan ihtiyaca vurgu yapılmış olup sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için öncelikle sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiği belirtilmektedir. İktisadi ve mali politikalar ile kırılgan kesimlerin durumun iyileştirilerek toplumdaki geri kalmışlık düzeyinin azaltılması devletlerin ekonomiye müdahale etme gerekçesi olarak ön sıralara geçmesi gerektiği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid depletion of scarce resources in the world and the uncertain nature of a livable world heritage left to future generations, countries take various measures. It shows that eliminating inequality, unemployment and poverty, which are among social problems, and ensuring sustainable development can only be possible by bringing human life to a sustainable level. In order to ensure social sustainability, first of all, it is necessary to improve the vulnerable, vulnerable segments that are backward, excluded and do not have sufficient opportunities. It is necessary to accelerate the efforts to improve the situation of the vulnerable groups and to reintegrate the people in this group into the society, among the primary objectives of the states. In this thesis, TUIK data is used and supportive studies for the vulnerable population in Turkey are included. It was emphasized that the state's incentives for providing social assistance support, accessibility to education and health services and employment opportunities for people in vulnerable groups in Turkey should be increased. The need for cooperation between international organizations, governments and non-governmental organizations has been emphasized and it is stated that social sustainability must be ensured first in order to achieve sustainable development. It is stated that reducing the level of underdevelopment in the society by improving the situation of the vulnerable with economic and fiscal policies, states that it should be at the forefront as the reason for intervening in the economy.