Dijital bankacılık uygulamaları ile şube ve personel sayısı arasındaki ilişkinin banka türleri bazında incelenmesi
Analyzing the relationship between digital banking applications and number of branches and personnel on the basis of bank
  1. Tez No: 801921
  2. Yazar: AYŞE GÖVEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, İnternet Bankacılığı, Şube Sayısı, Personel Sayısı, Toda-Yamamato, Digital Banking, Online Banking, Number of Branch, Number of Employee, Toda-Yamamato Causality Test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bankacılık sektörü, teknolojik gelişmelerin en erken görüldüğü sektörlerdendir. 1990'larda ortaya atılan dijital bankacılık kavramı ise müşterilerin zaman ve mekan kısıdı olmadan bankacılık işlemlerini yapabilmelerini sağlamaktadır. Dijital bankacılığın faydaları pek çok çalışmaya konu olmuştur. Ancak bu çalışma, dijital bankacılık ile şube ve istihdam ilişkisinin incelendiği ilk çalışma niteliğindedir. Bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliğince sağlanan 2007q3-2020q3 dönemine ait veri seti Toda-Yamamoto Nedensellik Testi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre mevduat bankalarının şube ve personel sayıları, aktif müşteri sayısının nedeni olduğu görülmüştür. Ayrıca en az bir kez login olmuş müşteri sayısı değişkeninden kamu sermayeli bankalar personel sayısı değişkenine, kamu sermayeli bankalar şube sayısı değişkenine ve özel sermayeli bankalar personel sayısı değişkenine doğru tek yönlü bir nedensellik tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, kamu sermayeli bankaların, özel ve yabancı sermayeli bankalardan farklı olarak teknoloji yatırımları yaparken, şubeleşmeye de devam edebildiği şeklinde değerlendirilmiştir. Ayrıca özel sermayeli bankaların şubeleşmeyi daha verimli hale getirebilmek için daha temkinli davrandıkları düşünülmektedir. Öte taraftan özel sermayeli bankalar ile yabancı sermayeli bankalar arasında kayda değer bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector is one of the sectors where technological developments are seen the earliest. The concept of digital banking, which was introduced in the 1990s, enables customers to perform banking transactions without time and space constraints. The benefits of digital banking have been the subject of many studies. However, this study is the first study to examine the causal relationship between digital banking and branch and employment. In this context, the data set for the period 2007q3-2020q3 provided by the Banks Association of Turkey was analyzed with the Toda-Yamamoto Causality Test. According to the results of the analysis, it has been seen that the number of branches and personnel of the deposit banks is the reason for the number of active customers. In addition, a one-way causality has been determined from the variable of the number of customers who have logged in at least once to the variable of the number of personnel in state-owned banks, the number of branches in state-owned banks, and the number of personnel in private banks. These results were evaluated as state-owned banks, unlike private and foreign capital banks, can continue to branch while making technology investments. In addition, private banks are thought to be more cautious in order to make branching more efficient. On the other hand, there was no significant difference between private banks and foreign capital banks.