Sürdürülebilir liderlik: 4 ve 5 yıldızlı otel işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma
Sustainable leadership: A research on employees of 4 and 5 star hotels
- Tez No: 801936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUBA TAMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otel İşletmeleri, Sürdürülebilir Liderlik, Sürdürülebilir Turizm, Turizm, Hotels, Leadership, Sustainable Leadership, Sustainable Tourism, Tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, otel işletmelerinde çalışanların sürdürülebilir liderlik davranışına ilişkin algılarını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Ankara ilinde faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 375 katılımcıyla anket gerçekleştirilmiş ve veriler analiz edilmiştir. Araştırmada yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile farklılık testleri (t-testi ve Anova) kullanılmıştır. Analizler sonucunda katılımcıların sürdürülebilir liderlik davranışını algılama düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sürdürülebilir liderlik boyutlarından etik ve sosyal sorumluluk boyutunun katılımcılar tarafından daha fazla algılandığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından ise sürdürülebilir liderlik davranışı algılamalarında bir farklılık tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the perceptions of employees in hotel businesses regarding sustainable leadership behavior. For this purpose, a survey was conducted with 375 participants working in 4 and 5 star hotels operating in Ankara and the data were analyzed. In the study, percentage, frequency, arithmetic mean and standard deviation values and difference tests (t-test and Anova) were used. As a result of the analyzes, it was determined that the participants' perception levels of sustainable leadership behavior were high. In addition, it was concluded that the ethical and social responsibility dimensions of sustainable leadership were perceived more by the participants. In terms of demographic variables, there was no difference in perceptions of sustainable leadership behavior.