How does intangible human capital impact on economic growth: A research on private companies in Yemen
Ekonomik büyüme üzerindeki mutlu olmayan insan sermayesi etkisi: Yemen'deki özel şirketler üzerinde bir araştırma
- Tez No: 802138
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT UNANOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye Gelişimi, Örgütsel Performans, Ekonomik Büyüme, Eğitim, Sağlık, Human Capital Development, Organisational Performance, Economic Growth, Education, Health
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Beşeri sermayenin her ülkedeki ekonomik süreçteki belirgin etkisi fazla vurgulanamaz. İnsan sermayesi, bir ulusun ekonomisinin her sektöründe ihtiyaç duyulan hayati bir kaynaktır. Ne yazık ki, birkaç yıldır beşeri sermaye gelişimi, birçok ekonomide ekonomik süreci engelleyen çok yönlü zorluklarla sakat kalmıştır; az gelişmiş beşeri sermayenin etkisinden muzdarip az gelişmiş ekonomilerle. Bu araştırma, Yemen'deki maddi olmayan beşeri sermayenin ekonomik süreç üzerindeki etkisini analiz etmek için yapılmıştır. Araştırmacı, 250 katılımcının birincil verilerini kullandı ve IBM SPSS Sürüm 26 kullanılarak analiz edildi. Sonunda, ister gelişmiş ister az gelişmiş olsun insan sermayesinin, bir ekonominin büyümesinde hem uzun hem de kısa vadede önemli bir etkiye sahip olduğu keşfedildi. terim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The apparent influence of human capital in economic process in every country cannot be overemphasised. Human capital is the vital resource that's needed in every sector of an economy in a very nation. Unfortunately, for several years human capital advancement has been crippled with multifaceted difficulties that have hindered economic process in many economies; with underdeveloped economies suffering the effect of poorly developed human capital. This research was carried out to analyze the impact of intangible human capital on economic process in Yemen. The researcher used primary data from 250 respondents and was analysed using IBM SPSS Version 26. In the end, it had been discovered that human capital, whether developed or underdeveloped, features a significant effect within the growth of an economy both within the long and short term.