Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerdesu içi egzersilerin tekrarlayıcı davranışlara etkisi
The effect of in-water exercise on repeat behaviors in individuals with autism spectrum disorder
- Tez No: 802234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLA KARACAN ŞİMŞEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜM ÇAPA TAYYARE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Otizm ve spor, Otizm spektrum bozukluğu, Su içi egzersizi, Autism and sports, Autism spectrum disorder, In-water exercise
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırma, Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda su içi egzersizlerin tekrarlayıcı davranışlara olan etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu 4-16 yaş aralığında OSB tanısı olan, Özel eğitim uzmanı gözetiminde, Ataşehir İndigo Otizm Gençlik ve Spor kulübünde en az 6 ay hareket eğitimi alan 10 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Çocukların tekrarlayıcı davranışlarını belirlemek amacıyla Bodfish ve ark. (2000) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Ökcün Akçamuş ve ark. (2019) tarafından yapılan Tekrarlayıcı Davranışlar Ölçeği-TEDÖ-R-TV (Repetitive Behavior Scale-Revised/RBS-R) çocukların aileleri ve özel eğitim öğretmenleri tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemesini oluşturan katılımcılar 8 hafta süre boyunca haftada 2 gün olmak üzere günde 45 dakika su içi egzersizlere devam etmişlerdir. Çalışma sonrasında veliler ve özel eğitimciler tarafından tekrarlayıcı davranışlar ölçeği tekrar değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, velilerin Stereotipik Davranış alt boyutunda anlamlı fark olduğu görülürken ölçek toplam puan ve diğer alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülürken; öğretmenlerin Stereotipik Davranış, Kendine Zarar Verme Davranışı ve ölçek toplam puanında anlamlı fark olduğu görülürken; diğer alt boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of water exercises on repetitive behaviors in children with autism spectrum disorder (ASD). The research group consists of 10 male students between the ages of 4 and 16 who have been diagnosed with ASD and have received movement training for at least 6 months in Ataşehir Indigo Autism Youth and Sports Club under the supervision of a special education specialist. In order to determine the repetitive behaviors of children, Bodfish et al. (2000), its Turkish adaptation was developed by Ökcün Akçamuş et al. (2019). The participants of the sample of the study continued to do exercises in water for 45 minutes a day, 2 days a week for 8 weeks. After the study, the repetitive behaviors scale was re-evaluated by the parents and special educators. When the research findings are examined, it is seen that there is a significant difference in the Stereotypical Behavior sub-dimension of the parents, while there is no statistically significant difference in the scale total score and other sub-dimensions; While it was seen that there was a significant difference in the teachers' Stereotypic Behavior, Self-Harm Behavior and the total score of the scale; It was concluded that there was no statistically significant difference in other sub-dimensions.