Kosova kamu yönetiminin tarihi ve yapısal dönüşümü
History of public administration in Kosovo and its structuraltransformation
  1. Tez No: 802255
  2. Yazar: REFİKE SÜLÇEVSİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova Tarihi, Kamu Yönetimi, Yapısal Dönüşüm, Kamu Yönetimi Reformu Stratejisi, Mevzuat, History of Kosovo, Public Administration, Structural Transformation, Public Administration Reform Strategy, Legislation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Eski çağlardan başlayarak günümüze kadar gelen Kamu yönetimi, önce toplumun sonra da devletin normal ve etkin işleyişini sağlayan bir yapı olarak anlaşılmaktadır. Günümüzde etkili ve verimli bir kamu yönetiminin oluşturulması için, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, Kosova Cumhuriyeti de onlara benzer zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada Kosova'da kamu yönetimi tarihi, yapısal gelişimi, reformları ve günümüze kadar bu süreç içerisinde karşılaştığı sorunlar ele alınmaktadır. Kosova Bölgesi, yüzyıllardır farklı yönetimler tarafından yönetildiği göz önüne alındığında, Kosova'da kamu yönetimi kurumlarının kurumsal hafızası ve alışılagelen bir yönetim geleneği büyük ölçüde oluşturulamamıştır. Savaş sonrası Kosova'da kamu yönetiminin temelleri, 1999 yılında 1244 sayılı karara dayanarak, 2001/36 sayılı UNMIK Yönetmeliği ile Birleşmiş Milletler tarafından atılmıştır. İlk başlarda bu kurumlar, uluslararası faktörün denetimi altında olup 17 Şubat 2008'de Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra tüm yetki ve sorumluluklar yerel kurumlara devredilmiştir. 2007- 2022 yılları arasında Kosova`da kamu yönetiminde uygulanan reformlar, kamu yönetiminin mevcut durumunu önemli ölçüde değiştirmeyi başarabilmiş ancak aynı zamanda, özellikle uygulamada çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Kamu yönetimindeki sorunların giderilmesi ve halka kaliteli hizmet sunulması amacıyla, kamu yönetiminin işlevsel olarak yeniden yapılanması için Kosova`nın katetmesi gereken daha çok uzun bir yol olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Publik Administration, from previods periods until today, is understood as a structure that ensures the normal and effective functioning of a society and then of the state. Public Administration, from previous periods until today, is understood as a structure that ensures the normal and effective functioning of a society and then of the state. Today, the Republic of Kosovo, like many other countries in the world, faces similar challenges to create an effective and efficient public administration.This paper has addressed the history of public administration in Kosovo, its problems, structural development and reforms until today. Bearing in mind that the Region of Kosovo has been governed by different administrations throughout the centuries, there was no opportunity to create a foundation in public administration and tradition in management. In post-war Kosovo, the foundations of public administration were laid in 1999 by the United Nations with UNMIK Regulation no. 2001/36, based on Resolution 1244. In the beginning, these institutions were under the control of the international factor, and after the declaration of Kosovo's independence on February 17, 2008, all competencies and responsibilities were transferred to local institutions. The reforms implemented in the public administration in Kosovo between 2007-2022 managed to significantly change the current state of the public administration, but at the same time it has faced various problems, especially in practice. In order to eliminate the problems in the public administration and to provide quality services to the public, it seems that Kosovo has a long way to go for the functional restructuring of the public administration.