Okullardaki örgütsel sinerjinin öğretmenlerin psikolojik sermayeleri üzerindeki rolü
The role of organizational synergy in schools on the psychological capitals of teachers
  1. Tez No: 802256
  2. Yazar: AYŞE GÜL ULUTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR BOZKURT BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinerji, Pozitif Psikoloji, Psikolojik Sermaye, Eğitim Örgütleri, Organizational Synergy, Positive Psychology, Psychological Capital, Educational Organizations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma okullardaki örgütsel sinerjinin öğretmenlerin psikolojik sermayeleri üzerindeki rolünü belirlemek için yapılmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda araştırmada“Öğretmenlerin okullardaki örgütsel sinerji düzeyine yönelik algılarının psikolojik sermaye düzeyleri üzerindeki rolü nedir?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2021–2022 öğretim yılında Kütahya ili, Şaphane, Simavve Gediz ilçelerinde yer alan tüm okullarda görev yapan 2987öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilen 429 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Akpolat ve Levent (2018) tarafından geliştirilen“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği”ve Tösten ve Özgan (2014) tarafından geliştirilen“Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca verilerin istatistiksel analizi için Bağımsız Örneklemler t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Çoklu Regresyon Analizi ve Pearson Momentler Çarpımı Kolerasyonu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin okullardaki örgütsel sinerjiye yönelik algı düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgütsel sinerjiye yönelik algılarının cinsiyet, görev yapılan okul düzeyi ve okulda çalışan öğretmen sayısına göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; kıdem, mezuniyet, aynı okulda çalışma süresine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer değişkeni olan öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeyleri ise yüksektir. Öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeyleri cinsiyet, görev yapılan okul düzeyi ve mezuniyet durumuna göre farklılaşırken bunların kıdem, aynı okulda çalışma süresi, okulda çalışan öğretmen sayısına göre farklılık göstermemektedir. Yine araştırmada öğretmenlerin okullardaki örgütsel sinerji düzeyine yönelik algıları ile psikolojik sermaye düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, anlamlı pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişkiye rastlanmıştır. Son olarak yapılan araştırmaya göre, öğretmenlerin okullarda örgütsel sinerjiye yönelik etkileşim ve takdir etme, strateji, güncelleme ve güçlenme boyutları algılarının öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı; bütünleştirme boyutuna yönelik algılarının ise yordamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the role of organizational synergy in schools on the psychological capitals of teachers'. In line with this main purpose,“What is the role of teachers' perceptions of organizational synergy in schools on their levels of psychological capital?”the answer to the question has been sought. The research was carried out in correlational designThe population of the researchconsists of 2987 teachers working in all schools in the province of Kütahya, Şaphane, Simav and Gediz in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 429 teachers selected by the easily accessible sampling method. The research data was collected using the“Organizational Synergy Scale for Teachers”developed by Akpolat and Levent (2018) and the“Positive Psychological Capital Scale”developed by Tösten and Özgan (2014). In addition, Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Multiple Regression Analysis and Pearson Product-Moment Correlation were used for statistical analysis of the data. According to the results of the research, it was determined that teachers' perception levels towards organizational synergy in schools were high. It was concluded that teachers' perceptions of organizational synergy differed significantly according to gender, school level and the number of teachers working at the school, and did not differ significantly according to seniority, graduation, and working time at the same school. It was concluded that while the psychological capital levels of teachers differed according to gender, school level and graduation status, they did not differ according to seniority, working time in the same school, and the number of teachers working at the school. Again, when the relationship between teachers' perceptions of the organizational synergy level in schools and their psychological capital levels was examined, a significant positive and moderate relationship was found. According to the last study, it was seen that the dimensions of interaction and appreciation, strategy, updating and empowerment, which are among the organizational synergy perceptions of teachers in schools, significantly predict teachers' psychological capital levels, while their perceptions of integrating dimension do not.