Muhammed Hayât es-Sindî'nin (Ö.1163/1750) hayatı eserleri ve hadisçiliği
Muhammed Hayât es-Sindi (D. 1163/1750) and his hadith methodology
- Tez No: 802259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: es-Sindî, Hadis, Şerh, Hindistan, es-Sindî, hadith, commentary, India
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hindistan-Pakistan coğrafyasının ilim ve ulema ile olan alakası erken dönemlere uzanmaktadır. Arap yarımadasından bölgeye yapılan seferler ile başlayan bu alaka bölgenin İslam hâkimiyeti altına girmesinden sonra artarak devam etmiştir. Bu coğrafyaya mensup ulemanın İslami ilimlere dair bıraktıkları sayısız eser, İslam kütüphanesinin zenginleşmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bölgede konuşulan dil Arapça olmamasına rağmen yazılan eserlerin pek çoğunun Arapça kaleme alınmış olması bu kaynakların dolayısıyla da bölge âlimlerinin Arap coğrafyası başta olmak üzere diğer İslam beldelerinde de tanınmasına vesile olmuştur. Hadis ilmiyle iştigal eden veya az çok araştırmada bulunan kişilerce malum olduğu üzere özellikle hadis ilmi alanında Hind-Sind bölgesinde eskiden beri ciddi çalışmalara imza atılmıştır. Bu çalışmalarla hadis ilmine katkılar gerek tedris gerekse telif olarak günümüz de belirli medreselerde sürdürülmektedir. Sind coğrafyasından yetişmiş muhaddislerin tanınmış simalarından biri de Muhammed Hayât es-Sindî'dir. Hayatının belirli dönemine kadar bölgede yaşayan müellifin daha sonra Hicaz'a gitmesi ve orada farklı âlimler ile ilmi-fikri alışverişte bulunması onun zengin ilmi kişiliğinin teşekkülünde etkili olmuştur. Akaid-kelam, tasavvuf, fıkıh, hadis gibi farklı alanlarda kitapları olan Sindî, gerek döneminde gerekse kendinden sonraki ilim ehlince ilmi makamı teslim edilmiş bir âlimdir. Muhaddis yönü diğer ilimlerle olan alakasının önüne geçmiş diyebileceğimiz bu âlim, vefatına kadar Mescid-i Nebevî'de hadis okutmasının ve farklı bölgelerden gelen çok sayıda ilmî şahsiyetin kendisinden istifade etmesinin yanında hadis ilmine dair bazı eserler de telif etmiştir. Hakkında ülkemizde kapsamlı akademik bir çalışmanın yapılmadığı, DİA maddeleri arasında da biyografisi zikredilmeyen Muhammed Hayât es-Sindî'nin hadisçiliği başta olmak üzere izlediği ilmi metod eserleri kanalıyla sunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The relationship of India-Pakistan geography with scienceand ulama dates back to early periods. This interest, which started with the expeditions from the Arabian peninsula to the region, continued to increase after the region came under Islamic rule. The numerous Works left by the scholars of this geography on Islamic sciences played an important role in the enrichment of the Islamic library. Although the language spoken in theregion is not Arabic, the fact that most of the Works written were written in Arabic, and thus the scholars of the region were recognized in other Islamic countries, especially in the Arab geography. As it is known by those who are engaged in the science of hadith or doing some research, serious studies have been carried out in the Hind-Sind region, especially in the field of hadith science. With these studies, contributions to the science of hadith are stil being carried out in certain madrasahs, both in teaching and in copyright. One of the well-known figures of the hadith scholars who grew up in the geography of Sindh is Muhammed Hayât es-Sindî. Theauthor, who lived in the region until a certain period of his life, later went to the Hejaz and exchanged knowledge and ideas with different scholars there, which was effective in the formation of his rich scientific personality. Sindî, who has books in different fields such as Aqaid-Kalam, Sufism, Fiqh, and Hadith, is a scholar whose scientific rank was given to scholars both in his period and after him. This scholar, whose muhaddis aspect preceded his relevance to other sciences, wrote hadiths in the Masjid an-Nabawi until his death, and many scholars from different regions benefited from him, as well as some works on the science of hadith. It will be tried to be presented through the scientific method works, especially the hadithism of Muhammed Hayât es-Sindi, about whom there is no comprehensive academic study in our country and whose biography is not mentioned among the articles of DIA.