Ortaokul öğrencilerinin fen öğrenme anlayışları, yapılandırmacı öğrenme ortamları algıları ve fen öğrenmeyi günlük hayata uygulama özyeterlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between middle school students' conceptions of learning science, constructivist learning environment perceptions and self-efficacy of applying science learning to daily life
- Tez No: 802260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KAPUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen öğrenme anlayışları, fen öğrenme özyeterliği, yapılandırmacı öğrenme ortamları algıları, conceptions of learning science, self efficacy of learning science, constructivist learning environment perceptions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin fen öğrenme anlayışlarının ve yapılandırmacı öğrenme ortamı algılarının, fen öğrenmeyi günlük hayata uygulama özyeterliklerini ne düzeyde açıkladığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 7. ve 8. sınıfta öğrenim görmekte olan 592 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın korelasyon analizi sonuçlarında üst-düzey fen öğrenme anlayışları ile fen öğrenmeyi günlük hayata uygulama özyeterlikleri arasında anlamlı ve pozitif, çoğunlukla yüksek düzeyde ilişkiler olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin yapılandırmacı öğrenme ortamları algıları ve fen öğrenmeyi günlük hayata uygulama özyeterlikleri arasında anlamlı ve pozitif, çoğunlukla orta düzeyde ilişkiler tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise öğrencilerin üst-düzey fen öğrenme anlayışlarından 'bilginin artması', 'uygulama' ve 'anlama ve farklı bakış' boyutları ile yapılandırmacı öğrenme ortamları algılarından 'düşündüren' ve 'işbirlikli' boyutlarının fen öğrenmeyi günlük hayata uygulama özyeterliklerini anlamlı bir şekilde açıkladığı tespit edilmiştir. Öğrencilere yapılandırmacı bir öğrenme ortamı oluşturulabilirse ve üst-düzey fen öğrenme anlayışlarını geliştirecek öğretim-yöntem ve teknikleri seçilirse öğrencilerin fen öğrenmeyi günlük hayata uygulamaya yönelik özyeterliklerinin daha yüksek olması beklenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine to what extent middle school students' conceptions of learning science and constructivist learning environment perceptions together explain their self-efficacy of applying science learning to daily life. The sample of the research consists of 592 students studying in the 7th and 8th grades. According to the results of the correlation analysis, it was found that there were significant and positive relationship as well as mostly high correlations between students' higher-level conceptions of learning science and self-efficacy of applying science learning to daily life. It was also determined that there are significant and positive as well as mostly moderate correlations between students' constructivist learning environment perceptions and self-efficacy of applying science learning to daily life. According to the results of the regression analysis, students' higher-level conceptions of learning science 'increase of knowledge', 'applying' and 'understanding and seeing in a new way' in and constructivist learning environment perceptions 'thought provoking' and 'colloborative' significantly predicted their self-efficacy of applying science learning to daily life. It can be expected students' self-efficacy of applying science learning to dally life can be higher if constructivist learning environments are created and learning methods and techniques that foster students' higher-level conceptions of learning science are chosen.