Doğu Karadeniz Bölgesinde çay üreticilerinin gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamalarının incelenmesi
Investigation of the food safety management system practices of tea manufacturers in the Eastern Black Sea Region
- Tez No: 802266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çay üretimi, Gıda güvenliği, Gıda güvenliği yönetim sistemi, Tea production, Food safety, Food safety Management system
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüz yaşantısında insanoğlunun yaşam kalitesini artırması ve yaşamını sürdürebilmesi için gıda ihtiyacını karşılaması gerekir ve bu ihtiyacını karşılarken de güvenli gıda üretimine önem verilmektedir. Gıda ürünü üretilirken tüm gıda güvenliği standartları göz önünde bulundurularak üretilmiş ve insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmiyor ise üretilen gıda ürünü güvenilir olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda dünya genelinde kabul görmüş bazı standart ve uygulamalar bulunmaktadır. Satış ve üretim sırasında ISO 22000 standartları ve gıda güvenliği ilkeleri süreç içerisinde gıda güvenliğini sağlamak için kullanılan dünya çapında kabul edilmiş araçlar olarak bilinmektedir. Dünya genelinde en çok tüketilen ikinci sıvı gıda olarak bilinen çay nemli iklimlerde yetişmektedir. Çay işçiliğinin ortaya çıkışı I. Dünya savaşı sonrası insanların işsiz kalması ve aşırı göç yaşanması bölgede kalan halkın yaşamlarını devam ettirebilmesi, onları bir gelir kaynağı bulmaya itmiştir. Günümüzde çay bitkisinin yetiştirilmesinde en elverişli bölge Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bilinmektedir. Ülke ekonomisine sağladığı katkının yanında önemli bir yere sahip olmuş birinci sınıf çay bölgesi olarak kayıtlara geçmiştir. Çay bitkisi işlenme şekillerine göre değişik tipleri ortaya çıkmakta olup bunlar yeşil çay, siyah çay, oolong çayı vb. türleri işleme şekillerine göre çoğalmaktadır. İnsanların sudan sonra tükettikleri ikinci sıvı olması nedeniyle üretilirken ve yetiştirilirken gıda güvenliği ve standartları bakımından büyük önem arzetmektedir. Üretimde uygulanan gıda güvenliği ve standartlar hem üretimi aksatmadan ürünün güvenli bir şekilde çıkmasını sağlar hem de tüketicinin ürünü endişe etmeden güvenli bir şekilde tüketmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
In today's life, human beings need to meet their food needs in order to increase their quality of life and survive, and while meeting this need, importance is given to safe food production. If the food product is produced by considering all food safety standards and does not pose a danger to human health, the food product produced is considered safe. In this context, there are some worldwide accepted standards and practices. ISO 22000 standards and food safety principles during sales and production are known as globally accepted tools used to ensure food safety in the process. Tea, known as the second most consumed liquid food in the world, is grown in humid climates. The emergence of tea work, unemployment of people after the First World War and the fact that the people living in the region were able to continue their lives, pushed them to find a source of income. Today, the most suitable region for the cultivation of tea plant is known as the Eastern Black Sea Region. In addition to its contribution to the country's economy, it has an important place and has been recorded as a first class tea region. Different types of tea plant emerge according to the way they are processed, and these are green tea, black tea, oolong tea, etc. species multiply according to their processing methods. Since it is the second liquid that people consume after water, it is of great importance in terms of food safety and standards while producing and growing. Food safety and standards applied in production both ensure that the product comes out safely without interrupting production, and it ensures that the consumer consumes the product safely without worry.