Türkiye'de üretilen ve kullanılan şampuanların mikrobiyolojik kalite kontrolleri üzerinde araştırmalar
The Investigations about quality controls of shampoos which are used in Turkey
  1. Tez No: 80227
  2. Yazar: BETÜL KABUKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyostatik etkinlik kontrolleri, mikrobiyal kontaminasyon, mikrobiyolojik kalite kontrolleri, şampuan, şampuanlardaki temizleyici maddeler, Biostatical efficiency control (Rechallenge test), Microbial contamination, Microbiological quality control, Shampoos, Detergents
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
74 ÖZET Türkiye'de Üretilen ve Kullanılan Şampuanların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolleri Üzerinde Araştırmalar Bu çalışmada değişik kaynaklardan temin edilen ve farklı firmalara ait hiç kullanılmamış 104 şampuan numunesinin mikrobiyolojik kontrolü yapılmıştır. Çalışılan numunelerin bir kısmının Total aerob bakteri sayısı bakımından kozmetik yönetmeliğince verilen sınırları aştığı saptanmıştır. Çalışmamızda denemeye alman 104 şampuandan 35'inin (% 33.65) Total aerob bakteri sayısı balonundan kozmetik yönetmeliğinde belirtilen hükümlere uymadığı saptanmıştır. Kontamine olduğu belirlenen 35 adet şampuan numunesinde Total aerob bakteri sayısının 29' unda (% 27.88) >103 - 1 04 jerm/ml, 2 numunede (% 1.92) >104 - 10^ jerm/ml, 1 numunede (%0.96) >10^ -2x 10^ jerm/ml, 1 numunede (% 0.96) >2 x 105 - 4 x 105 jerm/ml, 1 numunede (% 0.96) > 4 x 105 - 8 x 105 jerm/ml, 1 numune (% 0.96) >8 x 10^ -1x10^ jerm/ml olduğu belirlenmiştir. Numunelerin Total maya ve küf sayısı bakımından standartlara uygun olduğu görülmüştür. İncelenen örneklerin 21'inde (%20.19) P.aeruginosa, 3'ünde (%2.88) E.hafhia, 3'ünde (%2.88) S.aureus, 8'inde (%7.69) B.subtilis ve 2'sinde (%1.92) E.coli izole edilmiştir. Yurt dışından ithal edilen 63 şampuan örneğinin 27 tanesinin (%42.85), 21'inde (%77.77) P.aeruginosa, 3'ünde (%11.11) B.subtilis, 2'sinde (%7.40) E.hafhia ve l'inde (%3.70) E.coli; Türkiye'de üretilen 41 şampuan örneğinin 8 tanesinin (%19.51) 5'inde (%62.50) B.subtilis, 3'ünde (%37.50) S.aureus, 1' inde (%12.50) E.hafhia ve l'inde (%12.50) E.coli izole edilmiştir.Analize alınan numunelerden 24 nolu numunede S.aureus ile B.subtilis, 25 nolu numunede E.coli ile B.subtilis izole edilmiştir.75 Ayrıca araştırmamızda şampuanların mikrobiyolojik içeriklerine bakıldıktan sonra üreme görülmeyenlerin biyostatik etkinlikleri araştırılmıştır. Çalışma için 5 ayn şampuan numunesi kullanılmıştır. Bu amaçla şampuan numunelerine, 1 x 10** jerm/ml olacak şekilde E.coli, S.aureus, K.pneumoniae, P.aeraginosa ve C.albicans kanştınldıktan sonra 1. 3. 7. 14. 21. ve 28. günlerde bakteri içerikleri petrilere ekilerek kontrol edilmiştir. Yapılan incelemelerde 1. numunenin 1. gün sonunda E.coli ve C.albicans test bakterilerine, 3. gün sonunda P.aeruginosa'ya, 7. gün sonunda S.aureus'a ve 14. gün sonunda K. pneumoniae'ye etkili olduğu belirlenmiştir. 2. numunenin 1. gün sonunda E.coli'ye, 7. gün sonunda K.pneumoniae'ye, 14. gün sonunda S.aureus'a ve P.aeruginosa'ya ve 21. gün sonunda C.albicans'a etkili olduğu gözlenmiştir. 3. numunenin 3. gün sonunda C.albicans'a, 7. gün sonunda E.coli'ye, 14. gün sonunda S.aureus, K.pneumoniae ve P.aeruginosa'ya etkili olduğu saptanmıştır. 4. ve 5. numuneler ise bütün test bakterilerine karşı ilk günden itibaren etkili olup, bu numunelerde hiçbir üreme görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY The Investigations About Quality Controls of Shampoos Which Are Used in Turkey In this study, microbiological quality control of 104 shampoos which are unused and belonged to different manufacturers has been investigated. In some examples, total aerobic plate count exceed the accepted level of cosmetic regulations. In 104 samples, we found that 35 of them (33.65%) had a Total aerobic plate count which are not allowed by the cosmetic regulations. The ranges for Total aerobic plate counts of thirty five samples are as follows. >10^ - 10^ germ/ml in 29 (27.88 %) of them, >104-105 germ/ml in 2(1.92%) of them, >105-2xl05 germ/ml in 1 (0.96 %) of them, >2 x 105 - 4 x 105 germ/ml in 1 (0.96 %) of them, >4 x 105 - 8 x 105 1 germ/ml in 1 (0.96 %) of them, >8 x 105 - 1 x 106 germ/ml in 1 (0.96 %) of them. We see in our study that the number of the Total mold and yeast of the specimen shampoos are in conformite with standards. The samples which we studied was contaminated with 21 (20.19 %) P.aeruginosa, 3 (2.88%) E.hafoia, 3 (2.88 %) S.aureus, 8 (7.69 %) B.subtilis and 2 (1.92%) E.coli strains which were pathogen microorganism. In the group of 63 imported shampoos, 27 samples (42.85 %) were contaminated; P. aeruginosa was isolated in 21 samples ( 77.77 %), B. subtilis in 3 samples (11.11 % ), E. hafeia in 2 samples ( 7.40 %), E. coli in 1 sample ( 3.70 %). In the group of 41 shampoos that were produced in Turkey, 8 samples (19.51 %) were contaminated; B. subtilis was isolated in 5 samples (62.50 %), S. aureus in 3 samples (37.50 %), E. hafhia in 1 sample (12.50 %) and E.coli in 1 sample (12.50 %). There was only two samples which two different microorganisms isolated; S. aureus and B. subtilis were isolated in 24th. sample and E.coli and B. subtilis in 25th. sampleWe also determined the biostatical efficiency of the noncontaminated shampoos. Five different shampoos belonged77 to different manufacturers were studied for the biostatical efficiency control. For this, 1 x lO** germ/ml E.coli, S.aureus, K.pneumoniae, P.aeruginosa and C.albicans were added into each samples. Their plate counts were then performed 1. 3. 5. 7. 21 and 28 days. In the investigation at the end of 1st. day first specimen is effective to E.coli and C.albicans, at the and of 3th day P.aeruginosa, at the end of 7th day S.aureus and 14th day K.pneumoniae. Second specimen is effective to E.coli at the end of 1st day, K pneumoniae at the end of 7th day, S.aureus and P.aeruginosa at the and of 14th day and C.albicans at the end of 21th day. Three specimen is effective to C.albicans at the end of 3th day, E.coli at the end of 7th day, S.aureus, K.pneumoniae and P.aeruginosa at the end of 14th day. Fourth and fifth specimens are effective to all tested bacteria from the beginning of the first day in these specimens no growth is seen.