Dijitalleşme sürecinde radyo yayıncılığının dönüşümü ve kuşaklararası radyo dinleme alışkanlıkları arasındaki farklar
Transformation of radio broadcasting in the digitalization process and differences between intergenerational radio listening habits
  1. Tez No: 802328
  2. Yazar: OĞUZ AKTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN SELİM AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Radyo Yayıncılığı, Kuşak Kavramı, Radyo Dinleme Alışkanlıkları, Digital Radio Broadcasting, Generation Concept, Radio Listening Habits
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma; dijitalleşme sürecinde radyo yayıncılığının dönüşümünü ve kuşaklararası radyo dinleme alışkanlıkları arasındaki farkları ortaya koymaktadır. Tarihin en eski kitle iletişim araçlarından biri olan radyo, teknolojiyle bütünleşik bir yapıya sahiptir. Ancak, radyoyu salt bir teknolojik araç olarak değerlendirmek mümkün değildir. Çünkü toplumsal hayata girdiği ilk günden itibaren, çeşitli amaçlara hizmet etmek için kullanılmıştır. Özellikle I. ve II. Dünya savaşı sırasında propaganda aracı olarak kullanılan radyo, kültürel, siyasi ve ekonomik boyutları bulunan önemli bir kitle iletişim aracıdır. Günümüzde ise iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin sonucunda, radyo yayıncılığında önemli değişimler yaşanmıştır. Özellikle internet ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, dijital radyo yayıncılığı kavramının ortaya çıkmasına neden olurken, aynı zamanda insanların radyo dinleme alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Bu konuyla ilgili gerçekleştirilen araştırmanın evrenini internet kullanıcıları olan X, Y ve Z kuşakları oluştururken, bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; X ve Y kuşağının geleneksel radyo yayıncılığı tercihlerine karşılık, Z kuşağının dijital radyo yayıncılığından yana olan tercihleri ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This work; reveals the transformation of radio broadcasting in the digitalization process and the differences between intergenerational radio listening habits. Radio, one of the oldest mass media in history, has an integrated structure with technology. However, it is not possible to evaluate the radio as a purely technological tool. Because from the first day it entered social life, it has been used to serve various purposes. Especially I and II. Radio, which was used as a propaganda tool during the World War II, is an important mass communication tool with cultural, political and economic dimensions. Today, as a result of the developments in communication technologies, significant changes have occurred in radio broadcasting. Especially the developments in the internet and computer technology have caused the emergence of the concept of digital radio broadcasting, while also changing people's radio listening habits. While the universe of the research carried out on this subject was X, Y and Z generations, which are internet users, the survey technique, which is one of the quantitative research methods, was used in this study. In addition, according to the data obtained as a result of the research; In contrast to the traditional radio broadcasting preferences of the X and Y generations, the preferences of the Z generation in favor of digital radio broadcasting have come to the fore.