İki Dirhem Bir Çekirdek adlı eserin söz varlığı açısından incelenmesi
Examination of the vocabulary of the work named 'İki Dirhem Bir Cekirdek'
  1. Tez No: 802351
  2. Yazar: MEHMET KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHRALİ CALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Söz Varlığı, Sözcük, İskender Pala, Language, Vocabulary, Word, Iskender Pala
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Dil, bir milleti var eden ve o milletin toplumsal hayatına yön veren önemli bir unsurdur. Dil içerisinde var olan söz varlığı ise o toplumların tarihini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini yansıtır. Söz varlığı çalışmalarıyla dilin üzerindeki tarihsel ve kültürel değişimlerin tespit edilmesi sağlanır. Bu yolla kişilerin sahip olduğu kelime hazinesi belirlenir. Söz varlığı; kişilerin sahip olduğu temel söz varlığını, atasözlerini, deyimleri, ikilemeleri, doldurma sözleri, kalıp/ilişki sözlerini, yabancı sözcükleri, kalıplaşmış (özdeyişleri) sözleri, terimleri ve argoyu kapsamaktadır. Bu araştırmada İskender Pala'nın“İki Dirhem Bir Çekirdek”adlı eserinin söz varlığını inceleyip bu ögelerin sıklık değerleri ile birlikte sınıflandırmasını yapmak amaçlanmıştır. Ayrıca eserin Türkçe öğretiminde kullanılıp kullanılamayacağını ortaya koymak, Türkçenin söz varlığı ile ilgili yapılacak olan çalışmalarına katkı sağlanması da amaç edinilmiştir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemine göre planlanmıştır. Betimsel tarama deseninin kullanıldığı çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Eserdeki söz varlığı unsurları belirlenirken alanında uzman Türkçe öğretmenlerinin ve Türkçe alanında uzman bir öğretim üyesinin görüşlerinden, Türk Dil Kurumu sözlüklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda eserde 253 adet temel söz varlığı, 303 deyim, 22 farklı atasözü, 84 ikileme, 158 terim, 6 kalıplaşmış (özdeyiş) söz, 76 kalıp/ilişki söz, 412 yabancı söz, 31 argo sözcük, 29 doldurma söz varlığı ögesi tespit edilmiştir. Tüm bu bulgular ışığında; araştırma konusu olan eserin söz varlığı bakımından zengin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is an important element that creates a nation and directs the social life of nations. The vocabulary that exists in the language represents the history, culture, traditions and customs of those societies. Through vocabulary studies, it is ensured that the historical and cultural changes on the language are determined. Thus, the vocabulary that people have is revealed. Vocabulary contains the basic vocabulary, proverbs, idioms, reduplications, filler words, phrases/relationships, foreign words, stereotypes, terms and slang. The aim of this research is to examine the vocabulary of İskender Pala's“Iki Dirhem Bir Cekirdek”; It is aimed to examine the vocabulary in terms of elements and to classify these elements together with their frequency values. In addition, it is aimed to reveal whether the work can be used in Turkish teaching and to contribute to the studies to be made about the vocabulary of Turkish. This research was planned according to the qualitative research method. In the study in which descriptive scanning design was used, document analysis method was used. Content analysis method was used while analysing the data. While determining the vocabulary elements in the work, the opinions of Turkish teachers who are experts in their fields and a faculty member who are experts in the field of Turkish, and the dictionaries of the Turkish Language Institution were used. As a result of the research, 253 basic vocabulary, 303 idioms, 22 different proverbs, 84 reduplications, 158 terms, 6 maxims, 76 phrases/relationships, 412 foreign words, 31 slang words, 29 filling vocabulary items were found in the work. Based on all these, it has been concluded that the work, which is the subject of the research, is rich in terms of vocabulary.