COVID-19 tedbirleri kapsamında yurt genelindeki sokağa çıkma kısıtlamalarının boğulmuş fıtık ile başvuran hastalardaki etkisi
The impact of nationwide lockdown measures on patients with incarcerated hernia during COVID-19 restrictions
- Tez No: 802383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAŞAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Fıtık, İnkarserasyon, Strangülasyon, COVID-19, Hernia, Incarceration, Strangulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızın birincil amacı, COVID-19 pandemisi kaynaklı sokağa çıkma yasaklarının ülkedeki boğulmuş kasık, femoral ve kesi yeri fıtığı insidansı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu bilgilerle ikincil hedefimiz, gelecekte olası yeni pandemi dönemlerinde alabileceğimiz önlemleri gözden geçirmek ve fıtığın öncüsü olduğu diğer iyi huylu hastalıklara yaklaşımımız konusunda yol gösterici olmaktır. Gereç ve Yöntem: 01.04.2018 - 06.01.2023 tarihleri arasında boğulmuş karın ön duvarı fıtığı nedeniyle acil ameliyat edilen hastaların retrospektif analizi yapıldı. Hastalar ameliyat zamanlarına göre iki gruba ayrıldı. Türkiye'de COVID-19 pandemi kısıtlamaları döneminde yapılan operasyonlar kısıtlama dönemi olarak sınıflandırılırken, bu tarihin dışında olanlar serbest dönem olarak kabul edildi. Çalışma, yaş ve cinsiyet gibi demografik verilerin yanı sıra ameliyatın tarihi ve türü, Amerikan Anesteziyologlar Derneği'ne (ASA skoru) göre anestezi riski, fıtık türü, yama kullanımı ve aynı anda gerçekleştirilen ek işlemler gibi verileri analiz etti. Bulgular: Çalışma toplam 227 vakayı içeriyordu ve sonuçlar, serbest ve kısıtlama dönemleri arasında fıtık tipleri ve ameliyat sonrası sonuçlar açısından önemli farklılıklar olduğunu ortaya koydu. Kısıtlama döneminde insizyonel fıtıkların acil başvuru oranı %23,2'den %43,8'ye yükseldi, İnguinal fıtıkların başvuru oranı da %38,5'ten %22,9'a geriledi Bağırsak rezeksiyonları serbest dönemde %8,5 iken, kısıtlama döneminde %18,8 (p=0,038); omentum rezeksiyonları serbest dönemde %20,1 iken, kısıtlama döneminde %35,4 olarak bulundu (p=0,026). Subgrup incelemesinde insizyonel fıtıklar için bağırsak rezeksiyon oranı %4,8'ten %23,8'e (p=0,038); omentum rezeksiyon oranı %12,2'den %21,8'e yükseldi (p=0,046). Femoral fıtıklarda omentum rezeksiyon oranı %10,3'ten %50'ye yükseldi (p=0,027). İnguinal fıtıklarda bağırsak rezeksiyon oranı %5,8'den %27,3'e yükseldi (p=0,050) Kısıtlama döneminde ameliyat sonrası nüks oranı, serbest dönemdeki %3,4'e kıyasla %10,4 ile anlamlı derecede yüksekti (p=0,043). Post-operatif YBÜ yatışı oranı serbest dönemde 10,6 iken kısıtlama döneminde bu oran %27,1'e çıktı (p=0,008). Sonuç: Çalışmamızda acil fıtık hastalarında oransal olarak kısıtlama döneminde insizyonel fıtıkların arttığı, inguinal fıtıkların ise azaldığı saptandı. Kısıtlama döneminde YBÜ ihtiyacının arttığı ve bu dönemde opere edilen hastaların post-op nüks oranlarının arttığı görüldü. Kısıtlama döneminde bağırsak ve omentum rezeksiyonlarında anlamlı artış görülmüştür. İnsizyonel ve inguinal fıtıklarda bağırsak rezeksiyonlarında, femoral ve insizyonel fıtıklarda ise omentum rezeksiyonlarında artış tespit edildi. Mortalite ve morbidite anlamlı değişim saptanmadı. Çalışmamız genel olarak kısıtlama dönemlerinde acil vakalardaki değişimleri gözler önüne sunmuş, bundan sonraki olası pandemilerde karşılaşılabilecek tablo açısından yol gösterici olmuştur. Çalışmamız, hasta sonuçlarını iyileştirmek ve klinik karar vermeyi bilgilendirmek için bu alanda devam eden araştırmalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of our study is to demonstrate the impact of lockdown measures due to the COVID-19 pandemic on the incidence of incarcerated inguinal, femoral, and incisional hernias in our country. With this information, our secondary objective is to review the precautions that can be taken during possible future pandemic periods and provide guidance on the approach to other benign diseases in which hernia serves as a precursor. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on patients who underwent emergency surgery for incarcerated abdominal wall hernia between April 1, 2018, and January 6, 2023. The patients were divided into two groups based on the timing of their surgeries. Operations performed during the COVID-19 pandemic restrictions in Turkey were classified as the lockdown period, while those outside of this period were considered the free period. The study analyzed data such as demographic information including age and gender, date and type of surgery, anesthetic risk according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) score, type of hernia, use of mesh, and concomitant additional procedures. Results: The study included a total of 227 cases, and the results revealed significant differences between the free and lockdown periods in terms of hernia types and postoperative outcomes. During the lockdown period, the rate of emergency presentations for incisional hernias increased from 23.2% to 43.8%, while the rate for inguinal hernias decreased from 38.5% to 22.9%. The rate of bowel resections in the free period was 8.5% compared to 18.8% during the lockdown period (p=0.038), and omentum resections were found to be 20.1% in the free period and 35.4% during the lockdown period (p=0.026). Subgroup analysis showed an increase in bowel resection rate for incisional hernias from 4.8% to 23.8% (p=0.038) and an increase in omentum resection rate from 12.2% to 21.8% (p=0.046). The omentum resection rate for femoral hernias increased from 10.3% to 50% (p=0.027). In inguinal hernias, the bowel resection rate increased from 5.8% to 27.3% (p=0.050). The postoperative recurrence rate during the lockdown period was significantly higher at 10.4% compared to 3.4% in the free period (p=0.043). The rate of postoperative intensive care unit (ICU) admissions increased from 10.6% in the free period to 27.1% during the lockdown period (p=0.008). Conclusion:Our study found a proportional increase in incisional hernias and a decrease in inguinal hernias during the lockdown period among emergency hernia patients. We observed an increase in the need for ICU care during the lockdown period and an increase in postoperative recurrence rates during this period. Significant increases were also noted in boweland omentum resections during the lockdown period. There was an increase in bowel resections for incisional and inguinal hernias, and an increase in omentum resections for femoral and incisional hernias. No significant changes were observed in mortality and morbidity. Overall, our study sheds light on the changes in emergency cases during lockdown periods and provides guidance for the potential scenarios that may be encountered in future pandemics. It emphasizes the need for ongoing research in this field to improve patient outcomes and inform clinical decision-making.