Türkiye'de fen eğitiminde kavram yanılgılarıyla ilgili yapılan çalışmaların tematik içerik analizi
The thematic content analysis of the misconceptions made in studies regarding science education
- Tez No: 802421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Kavram Yanılgıları, Tematik İçerik Analizi, Science Education, Misconceptions, Thematic Content Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2000-2022 yılları arasında Türkiye'de Fen eğitiminde kavram yanılgıları ile ilgili yapılan çalışmaların tematik içerik analizi ile incelenmesidir. Bu kapsamda Yüksek Öğretim Kurumu, ERIC, Google Scholar'dan ulaşılan ve Türkiye'de yapılan 346 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalara bakıldığında en fazla makale türünde çalışma olduğu, en fazla çalışmanın 2011 yılında yapıldığı, çalışmalarda en fazla tarama yöntemin kullanıldığı, çalışmaların ilköğretim düzeyinde bireylere uygulandığı, çalışmalarda en fazla uygun örnekleme yönteminin kullanıldığı, veri toplama aracı olarak en fazla kavram testi kullanıldığı ve çalışmalarda ulaşılan sonuçlara bakıldığında en fazla kavram yanılgılarının tespit edildiği sonucuna ulaşıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the studies made in respect to the misconceptions in Science Education within the scope of the years 2000-2022 with the use of thematic content analysis. In this regard, 350 studies made in Turkey were found from the platforms Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), ERIC and Google Scholar. The category, publishing year, method, sample, sampling method, data collection tool, findings, and recommendations of the 346 studies in the extent of the research were identified. When we look at these studies, it is seen that the most number of studies were done in 2011, the most survey method was used in the studies, the studies were applied to individuals at primary school level, the most appropriate sampling method was used in the studies, the concept test was used as the data collection tool the most, and the studies reached in the studies were examined. When the results are examined, it is seen that the most misconceptions are detected.