Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin tarihi üzerine araştırmalar
Studies on the history of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
  1. Tez No: 80247
  2. Yazar: ŞULE SALT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Veteriner Hekimliği, Medical History and Ethics, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa Veteriner Fakültesi, Veteriner Tarihi, Uludağ Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Tarihi, Uludağ Üniversitesi Tarihi, Bursa Veterinary Faculty, Veterinary History, University of Uludağ, Veterinary Faculty History, University of Uludağ History
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
44 ÖZET Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinin Tarihi Üzerine Araştırmalar. Türkiye'de ilk veteriner okulu 1842 yılında İstanbul'da açılmış, bu okul 1933 yılında Ankara'ya nakledilmiştir. İkinci veteriner fakültesi 1970'de Elazığ'da; üçüncüsü de 1972'de İstanbul'da kurulmuştur. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Türkiye'nin dördüncü veteriner hekimliği eğitim kurumu olarak, 1978 yılında açılmıştır. Bu çalışmada, fakültenin kuruluşu ve ilk 15 yılındaki gelişmeler araştırılmış; sonuçlar değerlendirilmiş ve ulusal ve uluslararası veteriner hekimliği eğitiminin verileri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın materyali, fakülteler, üniversiteler, bakanlıklar ile diğer resmî ve özel kuruluşların arşivlerinden sağlanmıştır. Veriler çizelge ve eklerde gösterilmiştir. Fakültenin Ankara ve Uludağ Üniversitelerinin işbirliği ile kurulmuştur. Kuruluş aşamalarında, komisyonların hazırladığı raporlar her iki Üniversitenin Senatolarında inceden inceye tartışılmıştır. Tüm aşamalarda, Devlet Kalkınma Planlarındaki amaç ve hedeflerin görüş noktası olarak ele alındığı dikkati çekmektedir. Her iki üniversitenin oybirliği kararları uyarınca önce yönetici ve eğitici kadro atanmıştır. Bu öncüler, eğitim için minimum gereksinimleri sağladıktan sonra fakülte açılmış ve öğretime başlamıştır. Araştırmada sonuç olarak, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinin ulusal ve uluslararası standartlara uyularak kurulduğu; ilk 15 yıllık tarihinde hızlı ve sürekli bir gelişmeye sahip olduğu, mezunlarının Türkiye'de nitelikli veteriner hekim gereksinimine katkı yaptığı, yeni açılacak olan üniversite ve fakültelerin kuruluşlarında modern anlamda bir model olarak ele alınabileceği ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY Studies on the History of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ The first veterinary faculty was established in Istanbul in 1842 and later in 1933 it was moved to Ankara. The second and third veterinary faculties were opened in Elazığ and İstanbul respectively in 1970 and 1972. The Faculty of Veterinary Medicine of Uludağ University was opened as the fourth veterinary establishment in Turkey in 1978. In this study, the establishement and development in the first 15 years of the Faculty were investigated and the results were evaluated and compared with the figures of the national and international veterinary education. Materials of the study were obtained from sources of the archives of faculties, universities, ministries and the other private and official establishments. The data of these documents were also figured in the charts and appendices. The Faculty was founded with the cooperation of Uludağ and Ankara Universities. During its establishment, the reports prepared by the commissions were deeply discussed in meetings of the Senates of both Universities. It is noteworthy that the aims of the State Development Plans were regarded as the standpoint. According to the unanimously decision of the both universities, first, the administrative and teaching staff were appointed. Those pioneers, organized the minimum requirements for the education and then the Faculty was opened. As a result, it is concluded that the Veterinary Faculty or Uludağ University was established in accordance with the national and international standards. It has a rapid and progressive development in its first 15 years history. Its graduates have contributed in the need of qualified veterinarians in Turkey. It is also claimed that the Faculty could be regarded as a modern model in the establishment of new universities and faculties.