Pandemi sürecinde otomobil markalarının kriz iletişimleri
Crisis communications of automobile brands during the pandemic process
  1. Tez No: 802481
  2. Yazar: AYŞE YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Pazarlama, Marka, Kriz İletişimi, Otomobil, Covid-19, Pandemic, Marketing, Brand, Crisis Communication, Automobile
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
2020 yılının başlarında patlak veren Covid-19, kısa zamanda tüm dünyayı sarmalamış ve distopyayı aratmayacak yeni bir düzensizlik inşa etmiştir. Hastalığın beraberinde getirdiği pandemi yaşamı gerek insanlara gerek de sektörlere yıllar süren bir esaret yaşatmıştır. Yaşamın neredeyse her sahasında kendi hegemonyasını kuran pandemi, seneler süren global bir buhrana dönüşmüştür. Bu nedenle hem insanlık hem de markalar kendilerini derin bir belirsizlik ve muğlaklık içerisinde bulmuştur. Son zamanlarda kan kaybeden offline pazarlama, pandemi sürecinde neredeyse dibe vurmuştur. Diğer yandan Covid-19'un katalizör rolü üstlenmesiyle beraber dijital pazarlamanın yükselişi ivme kazanmış ve hatta zirve yapmıştır. Dijital kabilenin yerlileri olan tüketiciler süreç içerisinde evrim geçirmiş, yeni tüketim alışkanlıkları edinmiştir. Alışılagelmiş her şeyi ters yüz eden pandemi, bu süreçteki pazarlama içeriklerinde de büyük değişikliklere yol açmıştır. Yıllardır tüketiciye“yola çık, limit tanıma, mesafeleri aş, dünyayı keşfet”şeklinde mesajlar yönelten otomobil markaları salgın sürecinde ise“evde kal, mesafeni koru, güvende kal”biçiminde söylemler üzerinden marka iletişimi gerçekleştirmiştir. Farkındalık yaratabilmek ve yarışın gerisinde kalmamak adına yeni pazarlama dinamiklerine hızlıca adapte olan markalar, dijital medya araçlarını daha faal bir biçimde kullanmıştır. Araştırmanın amacı, pandemi krizinde otomobil markaları tarafından geliştirilen kriz iletişimlerinin tüketici tutumlarını hangi yönde ve ne düzeyde etkilediğini münakaşa etmektir. Kantitatif araştırma ve analiz yöntemleri sayesinde ulaşılan bulgular; ürün-reklam ilgilenimi yüksek olan tüketicilerin, ilgilenim düzeyi düşük olan tüketicilere kıyasla daha olumlu yönde marka ve reklam tutumu geliştirdikleri yönündedir.
Özet (Çeviri)
Covid-19, which broke out at the beginning of 2020, soon surrounded the whole world and built a new disorder that would look like a dystopia. The pandemic life brought by the disease has caused years of captivity to both people and sectors. The pandemic, which has established its hegemony in almost every field of life, has turned into a global crisis that has lasted for years. For this reason, both humanity and brands have found themselves in a deep uncertainty and ambiguity. Offline marketing, which has lost blood recently, has almost hit the bottom during the pandemic process. On the other hand, the rise of digital marketing gained momentum and even peaked with Covid-19 playing the role of catalyst. Consumers, who are natives of the digital tribe, have evolved and acquired new consumption habits in the process. The pandemic, which turned everything ordinary upside down, has also led to major changes in the marketing content in this process. Car brands, which have been sending messages such as“get out, know the limits, overcome the distances, explore the world”for years, have carried out brand communication through discourses such as“stay at home, keep your distance, stay safe”during the epidemic process. In order to raise awareness and not lag behind the race, brands that quickly adapted to new marketing dynamics used digital media tools more actively. The aim of the research is to discuss in which direction and to what extent the crisis communication developed by automobile brands affects consumer attitudes during the pandemic crisis. Findings achieved through quantitative research and analysis methods; It is found that consumers with high product-advertising involvement develop more positive brand and advertising attitudes compared to consumers with low involvement.