Chuck Close'un portre ressamlığı ve yüz körlüğü
Chuck Close's portraiture and prosopagnosia
  1. Tez No: 802549
  2. Yazar: SALİH ÖRDEK
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Chuck Close, Portre Ressamlığı, Yüz Körlüğü, Fotogerçekçilik, Chuck Close, Portraiture, Prosopagnosi (Face Blindness), Photorealism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Fotorealist büyük boyutlu portreleri ile tanınan Amerikalı ressam Chuck Close (1940- 2021)'un 'Prosopagnozi/Yüz körlüğü' sorununun olduğu bilinmektedir. Bu çelişmeli durumu incelemeyi amaçlayan tez konusu, teknik/teknolojik dil olarak fotoğraf-resim ilişkisini; algısal organizasyonda parça-bütün ilişkisini; yaratıcı süreçte bireysel ifadenin sanatsal ifadeye göre önceliği vb. konuları tartışmaya açmaktadır. Yöntem: Tez çalışmasında 'Nitel araştırma modeli' uygulanmış olup, 'Betimsel Araştırma Yöntemi' ile geliştirilmiştir. Chuck Close'un portre ressamı kimliği ve sanatsal tarzının figüratiften soyuta dönüşümünde etkili olan 'yüz tanımama/yüz körlüğü' sorunu hakkında sanatsal, psikolojik ve sosyolojik bir bağlam yaratılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, bir dizi resimden oluşan sanatsal bir uygulama alanı geliştirilmiştir. Bulgular: Chuck Close'un resimlerine model olanların yüzüne ve ifadesine yüklenen anlam, (salt) bedensel varoluşun kanıtları olmanın ötesine geçerek, algısal/bilişsel bozukluk ile kurgusal görünüm arasında beliren çoklu anlam niteliği kazanmaktadır. Resmin fotoğrafla tarihsel rekabetinde 'boyut ve renk' avantajına sahip fotorealist resmin 'üstün'lüğünün kabulü sonrası, Chuck Close'un hastalığını yaratıcı bir eyleme dönüştürmesi çağdaş sanatsal temsilin varlığını/yok-oluşunu aynı anda duyumsatmaktadır. Sonuç: Sanatçı kimliği ve prosopagnozi sorunu bir arada düşünüldüğünde, Chuck Close, tarih boyunca derecelendirilmiş gerçekçiliğin kanıtlarını sunmuş olan 'portre ressamlığı'nın en tipik, en klasik ve en çağdaş örneği olmaktadır. Bu perspektiften bakıldığında portre ressamlığı, dış dünyayı kavrayış ve kendini arayış etkinliği olarak tanımlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The American painter Chuck Close (1940-2021), known for his Photorealist largescale portraits, is known to have the problem of 'Prosopagnosia/Face blindness'. The thesis topic, which aims to examine this contradictory situation, is the relationship between photography and painting as a technical/technological language; the part-whole relationship in the perceptual organization; the priority of individual expression over artistic expression in the creative process, etc. Method: The 'Qualitative research model' was applied in the thesis study and it was developed with the 'Descriptive Research Method'. An artistic, psychological, and sociological context has been created about the problem of 'face recognition/face blindness' (prosopagnosia), which effectively transforms Chuck Close's portrait painter identity and artistic style from figurative to abstract. In light of the data obtained, an artistic application area consisting of a series of pictures has been developed. Findings: The meaning attributed to the faces and expressions of those who model Chuck Close's paintings goes beyond being (only) evidence of bodily existence, and acquires the character of multiple meanings that appear between perceptual/cognitive disorder and fictional appearance. After accepting the 'superiority' of photorealistic painting, which has the advantage of 'size and color' in the historical competition of painting with photography, Chuck Close's transformation of his illness into a creative act makes the presence/disappearance of contemporary artistic representation simultaneously felt. Results: Considering the problem of artist identity and prosopagnosia together, Chuck Close is the most typical, classic, and contemporary example of 'portrait painting', which has presented evidence of graded realism throughout history. From this perspective, portrait painting can be defined as an activity of understanding the outside world and searching for oneself.