Gazi Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalında 2011-2019 yılları arasında tanı alan KLL hastalarının tedavi yanıtlarının önceki 13 yıllık süreçle karşılaştırılması
Comparison of treatment responses of CLL patients diagnosed in Gazi University Hospital Hematology department between 2011-2019 with the previous 13-year process
  1. Tez No: 802559
  2. Yazar: GİZEM GÖZDE GENÇ MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH MÜNCİ YAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, tedavi, CD38, 11q delesyonu, Chronic lymphocytic leukemia, treatment, CD38, 11q deletion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kronik lenfositik lösemi(KLL), kronik lenfoproliferatif hastalıklardan biridir. Monoklonal, fonksiyonel olarak yetersiz B lenfositlerin ilerleyici birikimi ile karakterizedir. Tanı, prognostik sınıflandırma ve tedaviye başlama kriterleri son on yılda önemli ölçüde iyileştirilmiştir. Hedefe yönelik tedavi ve monoklonal antikorlar ile tedavi seçenekleri arttırılmıştır. Ancak, tüm gelişmelere rağmen, bugün KLL tedavisinde uygun bir tedavi yaklaşımı belirlenememiştir. Farklı hedefe yönelik tedavilerin kombinasyonlarını içeren araştırma ve klinik denemeler, hastaların genel sonuçlarını daha da iyileştirmek amacıyla devam etmektedir. Bu çalışmada 01.02.2011-31.12.2019 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda akım sitometrisi ya da immunohistokimyasal yöntemlerle KLL tanısı alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenerek tedavisiz izlenen ve tedavi alan hastaların demografik özellikleri, yeni geliştirilen tedavi ve tedavi kombinasyonlarının genel ve ilerlemesiz sağ kalım üzerine etkisi araştırılmıştır. Elde edilen veriler daha sonra 01.01.1998-31.01.2011 yılları arasında tanı alan hastaların verileri ile karşılaştırılmıştır. Hastalara ait demografik veriler; yaş, tanı yaşı, cinsiyet, tanı anı evresi (Rai, Binet, Modifiye Rai Evresi), tanı anı kümülatif hastalık değerlendirme ölçeği (CIRS), hemoglobin (Hb), lökosit sayısı, trombosit sayısı (PLT), lenfosit sayısı, LDH, lenfosit katlanma zamanı, B2-mikroglobulin düzeyi, akım sitometrisi ile değerlendirilen CD38, ZAP-70, CD200 ve CD49d ifadelenmesi, diffüz Kİ infiltrasyon paterni ve FISH ile bakılan 13q delesyonu, 11q delesyonu, 17p delesyonu ve trizomi 12 sonuçları retrospektif olarak incelendi. Çalışmada hastaların aldıkları tedaviler kemoimmünoterapi ve inhibitör grubu olarak sınıflandırıldı. Her iki grup arasında ilerlemesiz sağ kalım ve genel sağ kalım açısından fark saptanmadı. Önceki 13 yıllık süreç ile karşılaştırıldığında mortalitenin önemli ölçüde azaldığı görüldü. Tedavi alan hastalarda CD38 pozitif ve 11q delesyonu olan hastaların oranı tedavi almayan hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı.11q delesyonu pozitif olanların sağ kalım süresi 11q negatif olanlara göre 14,6 kat daha düşük saptandı.
Özet (Çeviri)
Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is one of the chronic lymphoproliferative diseases and is characterized by progressive accumulation of functionally deficient lymphocytes, of monoclonal origin. Diagnosis, prognostic classification and treatment initiation criteria have improved significantly over the past decade. Treatment options have been increased with targeted therapy and monoclonal antibodies. However, unfortunately, despite all the advances, a suitable treatment approach in the treatment of CLL has not been determined today. Research and clinical trials involving combinations of different targeted therapies are ongoing to further improve patients' overall outcomes. In this study, the files of patients who were diagnosed with CLL by flow cytometry or immunohistochemical methods in Gazi University Faculty of Medicine, Department of Hematology between 01.02.2011 and 31.12.2019 were retrospectively analyzed and the demographic characteristics of patients who were followed up without treatment and received treatment, and the effects of newly developed treatment and treatment combinations on overall and progression-free survival were investigated. The data obtained were then compared with the data of the patients diagnosed between 01.01.1998 and 31.01.2011. Demographic data of patients; age, age at diagnosis, gender, stage of diagnosis (Rai, Binet, Modified Rai Stage), cumulative disease rating scale at diagnosis (CIRS), hemoglobin (Hb), leukocyte count, platelet count (PLT), lymphocyte count, LDH, lymphocyte folding time, B2- microglobulin level, expression of CD38, ZAP-70, CD200 and CD49d evaluated by flow cytometry, diffuse bone marrow infiltration pattern, and 13q deletion, 11q deletion, 17p deletion and trisomy 12 results evaluated by FISH were analyzed retrospectively. In the study, the treatments received by the patients were classified as chemoimmunotherapy and inhibitor based groups. There was no difference between the two groups in terms of progression-free survival and overall survival. Compared to the previous 13-year period, mortality was significantly reduced. The rate of patients with CD38 positivity and 11q deletion in patients who received treatment was found to be significantly higher than those who did not receive treatment. The survival time of patients with positive 11q deletion was found to be 14,6 times lower than those without.