Perıton dıyalız kateterı ımplantasyonunun cerrah ya da nefrolog tarafından yapılmasının teknık, sürvı ve dığer komplıkasyonlar açısından karşılaştırılması
'comparison of peritoneal dialysis catheter implantation in terms of technique, survival, and other complications when performed by a surgeon or nephrologist'
  1. Tez No: 802732
  2. Yazar: BEŞİRE NURDAN TAZEBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KAHVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Periton diyalizi, perkütan yöntem, cerrahi yöntem, Peritoneal dialysis, percutaneous method, surgical method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı Türkiye'de olduğu gibi dünyada da önemli bir sağlık sorunudur. 2019 Ulusal Nefroloji Derneği verilerine göre son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) için tedavi gören hasta sayısı milyon nüfus başına 759 saptanmıştır. SDBY tedavisinde RRT periton diyalizi (PD), hemodiyaliz (HD) veya renal transplantasyon tedavileri uygulanmaktadır. PD dünya çapında yaklaşık 200.000 SDBY hastası tarafından kullanılmaktadır ve toplam diyaliz popülasyonunun yaklaşık %7'sini temsil etmektedir. PD, HD'e göre evde yapılabilmesi, rezidüel böbrek fonksiyonunun korunması, daha az diyet kısıtlaması gerektirmesi gibi yönlerinden ötürü avantajlı bir tedavi seçeneğidir. Periton diyalizinin yeterliliği ise fonksiyonel bir kateter ile mümkündür. Kateter implantasyonu genellikle nefrologlar tarafından Sheldinger tekniği ile; cerrahlar tarafından laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Biz de bu çalışmamızda hastalarda işlem sonrasında gelişen kateter yerleştirilmesi ile ilgili mekanik ve enfeksiyöz başlıca komplikasyonlardan olan kanama, peritonit, kateter disfonksiyonu, herni, diyalizat sızıntısı, tünel enfeksiyonu, kateter çıkış yeri enfeksiyonunu karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem ve gereç: Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi PD ünitesinde takipli olan, çalışma kriterlerini karşılayan 57 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların takip sırasında kayıt altına alınan dosyaları kateterin takılma yöntemi, demografik özellikleri, eşlik eden komorbid hastalıkları, alışkanlıkları ve gelişen komplikasyonlar açısından tarandı. Laboratuar sonuçları ve bulgular dosyasından kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 57 hastanın ortalama yaşı 53.4 ± 13.2'idi. Periton kateteri yerleştirme tekniğine göre hastaların özellikleri karşılaştırıldığında perkütan yöntem veya laparoskopik yöntem tercih edilen hastaların yaşları ve cinsiyet dağılımları benzerdi [(51.5 ± 11.6)'ya karşılık (54.1 ± 13.8), p> 0.05, %73'e karşılık %45,2, p>0,05]. Serum albumin ve vücut kitle indeksi değerleri her iki grupta benzerdi. Diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, solunum yolu hastalığı, serebrovasküler hastalık her iki grupta benzer sıklıkta görülmekteydi. Her iki grupta glomerülonefrit, obstrüktif üropati ve diyabetik nefropati açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Kateter disfonksiyonu, diyaliz sızıntısı, herni, kanama, peritonit, kateter çıkış yeri enfeksiyonu ve tünel enfeksiyonları gibi komplikasyonlar her iki grupta benzer sıklıkta saptandı. Sonuç: Çalışmamıza alınan 57 hastanın cerrahi ve perkütan teknikle takılmış olan kateterleri gelişen komplikasyonlar açısından incelendiğinde her iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ancak daha fazla sayıda hastanın alındığı ve geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic kidney disease is an important health problem in the world as well as in Turkey. According to the data in 2010, the number of patients receiving renal replacement therapy (RRT) due to end-stage renal disease (ESRD) is 2.6 million; It is estimated that this number will reach 5.4 million people in 2030. Peritoneal dialysis, hemodialysis or renal transplantation have a place in the treatment of ESRD. PD is used by approximately 200,000 ESRD patients worldwide and represents approximately 7% of the total dialysis population. Peritoneal dialysis is an advantageous treatment option compared to hemodialysis because it can be performed at home, preserves residual kidney function, and requires less dietary restrictions. Adequacy of peritoneal dialysis is possible with a functional catheter. Catheter implantation by nephrologists with Sheldinger technique; It is performed by surgeons using the laparoscopic method. We aimed to compare bleeding, peritonitis, catheter dysfunction, hernia, dialysate leak, tunnel infection, catheter exit site infection, which are the main mechanical and infectious complications related to catheter insertion that developed after the procedure in patients. Methods and materials: 57 patients who were followed up in the peritoneal dialysis unit of Bursa Yüksek İhtisas Hospital and met the study criteria were included in the study. The files of the patients, which were recorded during the follow-up, were scanned in terms of the method of insertion of the catheter, demographic characteristics, comorbid diseases, habits and developing complications. Findings: The mean age of 57 patients included in the study was 53.4 ± 13.2 years. When the characteristics of the patients were compared according to the peritoneal catheter placement technique, the ages of the patients who preferred the percutaneous method or the laparoscopic method were similar [(51.5 ± 11.6) vs (54.1 ± 13.8), p= 0.517]. The female sex ratio in the group in which the percutaneous method was preferred was similar to the group in which the laparoscopic method was preferred. (73.3% vs. 45.2%, p= 0.061). Serum albumin and body mass index values were similar in both groups. Diabetes Mellitus, Hypertension, coronary artery disease, respiratory tract disease, cerebrovascular disease were seen with similar frequency in both groups. There was no significant difference between the two groups in terms of glomerulonephritis, obstructive uropathy and diabetic nephropathy. Complications such as catheter dysfunction, dialysis leakage, hernia, bleeding, peritonitis, catheter exit site infection, and tunnel infections were found at a similar frequency in both groups. Result: When the surgical and percutaneous catheters of 57 patients included in our study were examined in terms of complications, no significant difference was found between the two groups. However, larger numbers of patients are required and large- scale studies are needed.