Çocuk ve ergenlerde ameliyat öncesi kaygı düzeylerinin ameliyat sonrası iyileşme sürecine etkisinin incelenmesi
The effect of preoperative anxiety level on postoperative recovery in children and adolescents
  1. Tez No: 802737
  2. Yazar: ESRA NİSA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA BOZATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: preoperatif anksiyete, çocuk, psikiyatri, postoperatif iyileşme, preoperative anxiety, child, psychiatry, postoperative recovery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmamızda günübirlik ameliyat planlanan çocuk ve ergenlerin kaygı düzeyleri, bakım verenlerinin kaygı düzeyleri ve psikiyatrik semptomları değerlendirilmiş, kaygı düzeylerine göre ayrılan gruplar arasında ameliyat sonrası iyileşme durumları karşılaştırılmıştır. Ayrıca 10 yaş altındaki katılımcıların sosyal yetkinlik ve becerileri de değerlendirilmiştir. Araştırma grubu olarak, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda, hernioplasti, orşiopeksi, hidroselektomi ve sistoskopi planlanan 66 olgu alınmıştır. Çalışmamızdaki tüm katılımcılara Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu – Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı 5-Türkçe Uyarlaması, durumluk-sürekli kaygı ölçeği, 10 yaş ve altındaki olgular için sosyal yetkinlik ve davranış değerlendirme ölçeği uygulanmıştır. Tüm olguların bakım verenlerine sosyodemografik veri formu, durumluk-sürekli kaygı ölçeği, semptom kontrol listesi uygulanmıştır. Çalışmamızda kaygı düzeyi yüksek olan katılımcıların ameliyat sonrası ağrı skorunun düşük kaygılı olanlara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca orta-yüksek anksiyete grubundaki katılımcıların daha yüksek oranda ameliyat sonrası bulantı ve kusma yakınması olduğu ve ameliyat sonrası hastaneden daha uzun sürede taburcu edildikleri tespit edildi. Kaygı düzeyi yüksek olan katılımcıların ebeveynleri daha yüksek SCL-90/anksiyete alt ölçeği skoru bildirmişlerdir. Çocuk ve ergenlerin durumluk ve sürekli kaygı puanları ile sosyal yetkinlik ve davranış değerlendirme ölçeği/sosyal yetkinlik alt ölçeği arasında doğru orantılı, sosyal yetkinlik ve davranış değerlendirme ölçeği/kızgınlık-saldırganlık alt ölçeği ve anksiyete/geri çekilme alt ölçeği arasında ters orantılı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızın sonuçları, ameliyat öncesinde kaygı düzeyi yüksek olan olguların daha fazla ağrı bildirdiklerini ve ameliyat öncesi kaygının ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, sosyal yetkinlik alanında yetersizlikleri olan olguların ameliyat öncesi kaygı düzeylerinin yüksek olduğu, buna bağlı olarak iyileşme sürecinin yavaşladığı, çocuk ve ergenlerin durumluk kaygı puanları ile ebeveynlerinin durumluk kaygı arasında karşılıklı etkileşim olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the anxiety levels of children and adolescents who were planned for day surgery, the anxiety levels of their caregivers and their psychiatric symptoms were evaluated, and the post-operative recovery status was compared between the groups separated according to their anxiety levels. In addition, the social competencies and skills of the participants under the age of 10 were also evaluated. As the research group, 66 patients who were planned for hernioplasty, orchiopexy, hydrocelectomy and cystoscopy in Trakya University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery were recruited. Interview Chart for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Now and Lifetime Version – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5-Turkish Adaptation, state-trait anxiety scale, social competence and behavior assessment scale for cases aged 10 years and younger, were given to all participants in our study. Sociodemographic data form, state trait anxiety scale and symptom checklist were applied to the caregivers of all cases. In our study, it was determined that the participants with high anxiety levels had higher postoperative pain scores compared to those with low anxiety. In addition, it was determined that participants in the moderate-high anxiety group had a higher rate of postoperative nausea and vomiting and were discharged from the hospital in a longer time after surgery. Parents of participants with high anxiety levels reported higher SCL-90/anxiety subscale scores. It has been determined that there is a directly proportional relationship between the state and trait anxiety scores of children and adolescents and the social competence and behavior assessment scale/social competence subscale. Also, it was determined that there was an inversely proportional relationship between the social competence and behavior rating scale/anger-aggression subscale and the anxiety/withdrawal subscale. The results of our study showed that patients with high preoperative anxiety reported more pain and that preoperative anxiety adversely affected the postoperative recovery process. In addition, it was determined that the preoperative anxiety levels of the patients with deficiencies in the field of social competence were high, the recovery process slowed down accordingly, and there was a mutual interaction between the state anxiety scores of children and adolescents and the state anxiety of their parents.