Akut pankreatitli hastalarda lipit profil değerleri ile pankreatit şiddeti arasındaki korelasyon
Correlation between lipide profile values and pancratitis severity in patients with acute pancreatitis
- Tez No: 802797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ALTINKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Trigliserit, HDL, LDL, Glasgow Imrie, Balthazar, C-reaktif Protein, Triglyceride, HDL, LDL, Glasgow Imrie, Balthazar, C-reactive Protein
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Akut pankreatit (AP) hastalığı, ekzokrin pankreasın asiner hücrelerindeki litik enzimlerin aktivasyonuna bağlı pankreasın inflamatuar hastalığıdır. Gastrointestinal nedenli hastaneye yatışların en sık nedenlerinden birisidir. Hastalık şiddeti kendi kendini sınırlayan hafif bir pankreatik ödem ile seyredebildiği gibi pankreatik nekroz, organ yetmezliği ve ölüme kadar ilerleyebilen geniş yelpazede klinik bir prezentasyona sahiptir. Bu çalışmanın amacı akut pankreatit tanısı alan olguların hastalık şiddetine göre lipit profillerini incelemek ve lipit profil değerleri ile hastalık şiddeti arasında bir korelasyon olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamıza Mart 2022 ve Kasım 2022 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde akut pankreatit tanısı ile tedavi görmüş yetişkin yaşta 100 hastanın kayıtları dışlama kriterleri uygulandıktan sonra retrospektif olarak incelemeye alındı. Bu hastaların hastalık şiddetleri serum CRP düzeyi ile Glasgow Imrie şiddet skoru ve Balthazar Bilgisayarlı Tomografi şiddet indexi hesaplanarak kendi içlerinde kategorize edildi. Bu üç parametreden en az ikisinde hastalık şiddeti şiddetli olarak bulunan hasta grubu orta/şiddetli akut pankreatit olarak kabul edildi. Çalışmamıza dahil edilen 100 hastanın 67 'si kadın (%67), 33 'ü erkek (%33) cinsiyetten oluşmaktadır. Çalışmadaki hastaların yaş ortalaması 55.09±18.44 olarak saptanmıştır. Çalışmadaki hastaların hastalık şiddetleri bahsedilen kriterlere göre sınıflandırıldığında; hastaların %75'i (n=75) hafif hastalık %25'i (n=25) orta/şiddetli hastalık olduğu görüldü. Bu şiddet gruplarında hastaların lipit profili incelendiğinde; hastalık şiddeti ile serum trigliserit ve yüksek yoğunluklu lipoprotein(HDL) düzeylerinin anlamlı olarak değiştiği görülmüştür (sırasıyla p=0.013, p=0.014). Akut pankreatit hastalık şiddeti ile serum düşük yoğunluklu lipoprotein(LDL) arasında ise anlamlı bir değişikliğin olmadığı görülmüştür (p=0.111). Sonuç olarak yaptığımız çalışmamızda orta/şiddetli akut pankreatit olgularında serum trigliserit düzeyinin artarken, serum HDL düzeyinin azaldığını söylemek mümkündür. Yine yaptığımız çalışmada edindiğimiz diğer bir sonuç ise serum LDL düzeyi ile akut pankreatit hastalığının şiddeti arasında bir korelasyon olmadığı, serum LDL düzeyinin akut pankreatit hastalığının şiddetinden etkilenmeyen bağımsız bir parametre olduğudur.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis (AP) is an inflammatory disease of the pancreas due to the activation of lytic enzymes in the acinar cells of the exocrine pancreas.It is one of the most common causes of gastrointestinal hospitalizations. The disease can progress with a mild selflimiting pancreatic edema and has a wide range of clinical presentation that can progress to pancreatic necrosis, organ failure and death. The aim of this study is to examine the lipid profiles of the cases diagnosed with acute pancreatitis according to the severity of the disease and to investigate whether there is a correlation between the lipid profile values and the severity of the disease. The records of 100 adult patients who were treated with the diagnosis of acute pancreatitis in the Gastroenterology Clinic of Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital between March 2022 and November 2022 were evaluated retrospectively after applying the exclusion criteria. Disease severity of these patients was categorized within themselves by calculating serum CRP level, Glasgow Imrie severity score and Balthazar Computed Tomography severity index. The patient group with severe disease severity in at least two of these three parameters was accepted as moderate/severe acute pancreatitis. Of the 100 patients included in our study, 67 (67%) were female and 33 (33%) were male. The mean age of the patients in the study was 55.09±18.44 years. When the disease severity of the patients in the study was classified according to the mentioned criteria; 75% (n=75) of the patients had mild disease and 25% (n=25) had moderate/severe disease. When the lipid profile of the patients in these severity groups was examined; It was observed that the severity of the disease and serum triglyceride and high-density lipoprotein (HDL) levels significantly changed (p=0.013, p=0.014, respectively). There was no significant difference between the severity of acute pancreatitis disease and serum low-density lipoprotein (LDL) (p=0.111). In conclusion, in our study, it is possible to say that while serum triglyceride levels increase in moderate/severe acute pancreatitis cases, serum HDL levels decrease. Another result of our study is that there is no correlation between serum LDL level and the severity of acute pancreatitis, and that serum LDL level is an independent parameter that is not affected by the severity of acute pancreatitis.