Dickkopf-1 (DKK-1) proteininin koroner arter hastalığı ve akut koroner sendrom ile ilişkisi
The relationship of dickkopf-1 (DKK-1) protein with coronary artery disease and acute coronary syndrome
  1. Tez No: 802899
  2. Yazar: EMIR VOLINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GAZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Koroner arter hastalığı, DKK-1, WNT sinyal yolağı, Atherosclerosis, Coronary artery disease, DKK-1, WNT signaling pathway
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç :Ateroskleroz ile ilişkisi bulunan Dickkopf-1 (DKK-1) proteininin, koroner arter hastalığı(KAH)'nın erken tanısındaki önemi, KAH'nınyaygınlığı ve ciddiyeti ile ilişkisini araştırmak ve hastalığa spesifik bir biyobelirteçi ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine ve Acil servisine başvurmuş 18 yaşından büyük koroner anjiografi (KAG) endikasyonu ile KAG yapılmış olan toplam 185 hasta dahil edildi.KAH olan 119 hasta,Kontrol grubu 51 hasta değerlendirildi ve 5 hastanın DKK-1 için saklanan kanlarının hemoliz olması nedeniyle değerlendirilemedi ve çalışmadan çıkarıldı. 10 hastanın sürekli değişken verilerinde istatistik programı tarafından saptanan uç değerler çalışma dışı bırakıldı. Tüm hastalardan yatışı sırasında KAG laboratuvarında hastaların mevcut damar yolundan biyokimya tüpüne kan alındı.Ardından santrifüj yapılıp eppendorflara örnekler alınarak -80C'de saklandı.Örnekler çalışma günü soğuk zincir kurallarına uygunolarak taşındı ve toplu olarak çalışıldı. Bulgular:KAH grubunda erkek cinsiyet fazlaydı. KAH olanlar daha düşük sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) değerine sahipti ve laboratuvar değerlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar izlendi.DKK-1 düzeyleri KAH'da kontrol grubuna göre istatiksel olarak daha yüksek bulundu.Akut koroner sendrom (AKS),Stabil anjina pektoris (SAP) ve Kontrol grubu karşılaştırıldığında erkek cinsiyet AKS ve SAP gruplarında fazlaydı.Hipertansiyon (HT) oranları her üç grup arasında istatistiksel olarak farklıydı. Serum DKK-1 düzeyi AKS ve SAP hastalarında benzer olup,Kontrol hastalarından yüksek bulundu. KAH olan hastalar alt gruplar olarak ayrı ayrı incelendiğinde erkek ve kadın cinsiyette farklar izlendi. Serum DKK-1 düzeyinde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Syntax skoru ve troponin düzeyleri ile anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç:Çalışmamız sonucunda DKK-1 proteininin koroner arter hastalarında olmayanlara göre yüksek olması, ancak AKS hastalarında yükselmemiş olması nedeniyle, KAH tanısında kullanılabileceğini ancak hastalığın ciddiyetini yansıtmayabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study is to investigate the Dickkopf-1 (DKK-1) protein, which is associated with atherosclerosis, the importance of the prevalence and complexity of the coronary artery disease (CAD),and to reveal a disease-specific biomarker that can be considered for early diagnosis of CAD by examining blood levels. Materials and Methods:A total of 185 patients who were older than 18 years of age and who had undergone coronary angiography (CAG) with the indication of CAG were included in the study. 119 patients withCAD and 51 patients in the Control group were evaluated, and 5 patients were excluded from the study because their blood stored for DKK-1 was hemolysis. Outliers determined by the statistical program in the continuous variable data of 10 patients were excluded from the study. Blood was taken from the existing vascular access to the biochemistry tube in the CAG laboratory from all patients during their hospitalization. Afterwards, serum samples were taken from eppendorfs by centrifugation and stored at -80C. The samples were transported in accordance with the cold chain rules on the working day and analysed all at the same time. Results:The male gender was more frequent in the CAD group. Patients with CAD had lower left ventricular ejection fraction (LVEF) and statistically significant differences were observed in laboratory values. DKK-1 level were higher in CAD patients than the control group. When the acute coronary syndrome (ACS), stable angina pectoris (SAP) and Control groups were compared, male gender was more frequen in the ACS and SAP groups. Hypertension (HT) frequency were significantly different between all three groups. Serum DKK-1 level was similar in ACS and SAP patients and was higher than in Control patients. When patients with CAD were examined separately as subgroups, differences were observed in male and female genders. There was no statistically significant difference between the groups in serum DKK-1 level.There was no any correlation between the syntax score and troponin with DKK-1 protein. Conclusion:We concluded that DKK-1 protein can be used in the diagnosis of CAD because of it's higher in patients with CAD but not in patients with ACS and it is not reflect the severity of the disease.