Kardiyopulmoner by-pass öncesi ve sonrası DKK-1(DİCKKOPF-1) ve DKK-3(DİCKKOPF-3) seviyelerinin incelenmesi
Before and after cardiopulmonary by-pass examination of DKK-1(DİCKKOPF-1) and DKK-3(dickkopf-3) levels
- Tez No: 735795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar, Ateroskleroz, Dkk-1(dickkopf- 1), Dkk-3(Dickkopf-3), Kardiyopulmoner bypass, Cardiovascular diseases, Atherosclerosis, Dkk-1(dickkopf-1), Dkk-3(Dickkopf-3), Cardiopulmonary bypass
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre Dkk-.(Dickkopf-1) ve Dkk-3(Dickkopf-3) düzeylerinin aterosklerozun başlaması ve ilerlemesinde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Dkk-1 ve Dkk-3 seviyelerinin değişikliği karotis intima media'da olan kalınlıkta artış, endotelyal disfonksiyonu ve koroner arter kalsifikasyonu gibi kardiyovasküler hastalıklar ve total mortalitedeki artış ile ilişkisini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Yapılan çalışmaya kardiyopulmoner bypass ameliyatına alınan 30 hasta dahil edilmiş, hastalardan ameliyat öncesi ve sonrası venöz kan örnekleri alınmıştır. Dkk-1 ve Dkk-3 proteinlerinin ölçümü ELİSA yöntemi kullanılarak yapıldı. İstatiksel analizler SPSS 24,0 programında yapıldı. Hastaların ameliyat öncesi ortalama Dkk-1(Dickkopf-1) değeri 76,03 ng/ml ameliyat sonrası ortalama Dkk-1(Dickkopf-1) değeri 56,13 ng/ml ölçülmüştür. Yapılan çalışma neticesinde ameliyat öncesi ve sonrası ölçülen Dkk-1(Dickkopf-1) değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Bu durum Dkk-1(Dickkopf-1) değerinin aterosklerozun oluşumu açısından önemli olduğunu ve kardiyopulmoner bypass sonrası Dkk-1(Dickkopf-1) seviyesinin azaldığını göstermektedir. Hastaların ameliyat öncesi ortalama Dkk-3(Dickkopf-3) değeri 21,47 ng/ml ameliyat sonrası ortalama Dkk-3(Dickkopf-3) değeri 17,90 ng/ml ölçülmüştür. Yapılan çalışma neticesinde ameliyat öncesi ve sonrası ölçülen Dkk-3(Dickkopf-3) değerleri arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Bu durum Dkk-3(Dickkopf-3) değerinin ateroskleroza karşı koruyuculuğu açısından önemli olduğunu ve kardiyopulmoner bypass sonrası Dkk-3(Dickkopf-3) seviyesinin azaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
According to recent studies, it has been determined that Dkk-.(Dickkopf-1) and Dkk-3(Dickkopf-3) levels are associated with the onset and progression of atherosclerosis. In addition, there are studies showing that changes in Dkk-1 and Dkk-3 levels are associated with an increase in carotid intima media thickness, cardiovascular diseases such as endothelial dysfunction and coronary artery calcification, and an increase in total mortality. 30 patients who underwent cardiopulmonary bypass surgery were included in the study, and venous blood samples were taken from the patients before and after the surgery. Dkk-1 and Dkk-3 proteins were measured using the ELISA method. Statistical analyzes were performed in SPSS 24.0 program. Preoperative mean Dkk-1(Dickkopf-1) value of the patients was 76.04 ng/ml, and postoperative mean Dkk-1(Dickkopf-1) value was 56.13 ng/ml. As a result of the study, it was observed that there was a statistically significant difference between the Dkk-1(Dickkopf-1) values measured before and after the surgery. This shows that Dkk-1(Dickkopf-1) value is important for the formation of atherosclerosis and Dkk-1(Dickkopf-1) level decreases after cardiopulmonary bypass. The mean preoperative Dkk-3(Dickkopf-3) value of the patients was 21,47 ng/ml, and the postoperative mean Dkk-3(Dickkopf-3) value was 17,90 ng/ml. As a result of the study, it was observed that there was a statistically significant difference between the Dkk-3 (Dickkopf-3) values measured before and after the surgery. This shows that Dkk-3(Dickkopf-3) value is important in terms of protection against atherosclerosis and Dkk-3(Dickkopf-3) level decreases after cardiopulmonary bypass.