Türk müziği uygulamalarının öğrencilerin gelişimi ile ilişkisi hakkında öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of teachers' views on the relationship between Turkish music practices and students' development
  1. Tez No: 802926
  2. Yazar: UĞUR TUTKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Türk müziği, Müzik eğitimi, Türk müziği uygulamaları, Gelişim, Sosyal ve duygusal gelişim, Bilişsel gelişim, Fiziksel gelişim, Dil gelişimi, Music, Turkish music, music education, Turkish music applications, development, social and emotional development, cognitive development, physical development, language development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu akademik çalışma, Türk müziği uygulamalarının öğrencilerin temel gelişim alanları ve bu gelişim alanlarının alt boyutlarıyla olan ilişkisinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi esas alınmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmaya Türk müziği uygulamalarını gerçekleştiren özel bir okulda ilgili eğitim programını uygulayan yirmi dört öğretmen katılmıştır. Elde edilen verilen içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular Türk müziği uygulamalarının; öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişim, bilişsel gelişim, fiziksel gelişim ve dil gelişimi alanları ve bu alanların alt boyutlarıyla hangi düzeyde ve ölçütte ilişkileri olduğunu ortaya koymuştur. Türk müziği uygulamalarının temel gelişim alanları ve alt boyutlarıyla olan ilişkileri öğrencilerin kazanım ve beceri fonksiyonlarını etkilediği ve şekillendirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Türk müziği uygulamalarını gören ve bu uygulama eğitim programı müfredatını alan öğrencilerin temel gelişim alanları ve alt boyutları arasında doğrusal parametreleri olan aynı devinişsel algoritmayı ifade eden bir ilişki boyutunun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulgularında öğretmen görüşlerinin örnekleri vererek açıkladığı süreçler somut kazanımların görülmesi ve beceri fonksiyonlarının sürekliliğinin sağlanması esas alınarak durumlar arasındaki boyut ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda ulaşılan bulgular ışığında Türk müziği uygulamalarının ilkokul kademesinde daha iyi bir temellendirmeye ulaşması için ve diğer eğitim kademelerinde bu programın uygulanabilir spesifik kazanımlara ulaşabilmesine dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This academic study was conducted in order to examine the relationship between Turkish music practices and the basic development areas of students and their sub-dimensions of these development areas according to the views of teachers. The qualitative research method was used in this study. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. Twenty-four teachers who applied the relevant education program in a private school that practiced Turkish music participated in this research. The obtained data was analyzed by the content analysis method. Findings Turkish music practices; The students' social and emotional development, cognitive development, physical development and language development areas and the level and extent of their relations with the sub-dimensions of these areas have been revealed. It has been concluded that Turkish music practices affect and shape the achievement and skill functions of the students in their relations with the basic development areas and sub-dimensions. It has been concluded that there is a relationship dimension expressing the same psychomotor algorithm with linear parameters between the basic development areas and sub-dimensions of the students who see Turkish music practices and take the curriculum of this practice training program. In the findings of the study, the processes explained by the teachers' opinions by giving examples were related to the dimensions between the situations, based on the concrete gains being seen and the continuity of the skill functions. In the light of the findings obtained as a result of the research, suggestions were made for Turkish music practices to reach a better foundation at the primary school level and for this program to reach specific gains applicable to other education levels.